Domme mensen denken dat ze wijs zijn, terwijl de wijzen denken dat ze dom zijn.

Of zoals Charles Bukowski al zei (waarschijnlijk geïnspireerd door Shakespeare): “The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.”

Die wijsheid wordt nog eens onderstreept door een studie van David Dunning en Justin Kruger. Het fenomeen wordt ook wel het Dunning-Kruger-effect genoemd.

Dat jij onzeker bent over je intelligentie kan dus een indicatie zijn dat je best wel intelligent bent. Want er zijn subtiele tekenen dat je waarschijnlijk slimmer bent dan je denkt:


1. Je hebt muziekles gevolgd

Onderzoekers denken dat het brein van kinderen op meerdere manieren baat heeft bij muziek. Zo ontdekte men in 2011 dat vier- tot zesjarigen meer verbale kennis hebben na een maand muziekles. Een onderzoek uit 2004 liet zien dat zesjarigen die negen maanden lang keyboard- of zangles hadden gevolgd een beter IQ hadden dan kinderen die acteerles of geen les hadden gevolgd.

Onderzoek uit 2013 laat zien dat kinderen die het goed doen op school vaker muziekles volgen. Met andere woorden: je brein muzikaal trainen kan goed zijn voor de cognitieve functies die je al hebt.


2. Je bent de oudste

Het oudste kind is meestal het slimste, maar dat heeft niets met genen te maken volgens onderzoek. Noorse epidemiologen onderzochten cijfers van de overheid en kwamen tot de conclusie dat de eerstgeborene gemiddeld een IQ had van 103, het tweede kind een IQ van 100 punten en het derde kind een IQ van 99.

The New York Times: “Dit verschil komt niet door biologische factoren, maar door de psychologische interactie tussen ouders en kinderen.” Om deze, en andere, redenen, zijn eerstgeborenen over het algemeen ietsje succesvoller.


3. Je bent dun

Onderzoekers namen aan het begin van de 21e eeuw bij ruim 2.200 volwassenen een intelligentietest af over een periode van vijf jaar. Het resultaat laat zien dat hoe breder de taille is, hoe lager de cognitieve vermogens zijn.

Een andere studie uit hetzelfde jaar laat zien dat elfjarigen die lager scoorden op verbale en non-verbale toetsen, meer kans hadden op obesitas rond hun veertigste. De onderzoekers zeggen dat intelligente kinderen beter onderwijs krijgen, daardoor een hogere status hebben en betere banen. Daardoor komen ze in de positie om beter voor hun lichaam te zorgen.

Foto: Quino Al/Unsplash
Foto: Quino Al/Unsplash

4. Je hebt een kat

Een studie uit 2014 onder 600 studenten laat zien dat individuen die zichzelf zien als hondenliefhebber extraverter zijn dan kattenmensen. Maar wat denk je? De mensen die meer van katten houden zijn volgens de test cognitief sterker.

5. Je kreeg borstvoeding

Onderzoek uit 2007 stelt dat baby’s die borstvoeding kregen later intelligentere kinderen worden. In twee studies keken onderzoekers naar meer dan 3.000 kinderen uit Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

De kinderen die borstvoeding kregen, scoorden bijna zeven punten hoger op een IQ-test. Maar alleen als ze een bepaalde versie van het FADS2-gen hadden. Er moet nog verder onderzocht worden wat precies de relatie is tussen dit gen, borstvoeding en het IQ.


6. Je gebruikt soms drugs

Een studie uit 2012 onder 6.000 Britten geboren in 1958 laat een link zien tussen het hebben van een hoog IQ als kind en drugsgebruik als volwassene.

Onderzoekers James W. White, Catharine R. Gale en David Batty claimen: “In tegenstelling tot andere onderzoeken suggereert onze studie dat een hoog IQ als kind zijnde vaker zorgt voor een ongezonde levensstijl op latere leeftijd (denk aan overmatig alcoholgebruik en drugs).”


7. Je bent linkshandig

Linkshandigheid werd vroeger gelinkt aan criminaliteit en vandaag de dag kunnen we nog steeds niet verklaren waarom criminelen ietsje vaker linkshandig zijn. Volgens recent onderzoek denken deze mensen “afwijkend”. Gelukkig wordt het ook gezien als een teken van creativiteit.


8. Je bent lang

Een Princeton-studie uit 2008 laat zien dat lange mensen hoger scoren op IQ-tests als kind en meer verdienen als volwassenen. De onderzoekers schrijven: “Al op driejarige leeftijd (voordat scholing een rol kan spelen) en tijdens de kindertijd presteerden lange kinderen zichtbaar beter op cognitieve tests.


9. Je drinkt regelmatig alcohol

Evolutionair psycholoog Satoshi Kanazawa en zijn collega’s ontdekten dat Britten en Amerikanen die als kind een hoog IQ hadden op latere leeftijd meer alcohol dronken.

Foto: REUTERS/Stephanie Keith
Foto: REUTERS/Stephanie Keith

10. Je leerde al vroeg lezen

In 2012 keken onderzoekers naar 2.000 identieke, Britse tweelingen. Het kind dat het eerst had leren lezen scoorde gemiddeld hoger in cognitieve tests. De onderzoekers denken dat lezen goed is voor je verbale en non-verbale bekwaamheid in plaats van andersom.


11. Je maakt je vaak druk

Een groeiend aantal onderzoekers stelt dat angstige individuen mogelijk slimmer zijn dan anderen. In één onderzoek werd bijvoorbeeld aan 126 middelbare scholieren gevraagd om aan te geven hoe vaak ze zich druk maakten.

Het onderzoek laat zien dat mensen die piekeren en doemdenken doorgaans beter scoren op verbale intelligentie. Leerlingen die zich niet zo druk maken, scoren juist hoger in non-verbale intelligentie.


12. Je bent grappig

400 psychologiestudenten werden getest op hun vermogen om oplossingsgericht te denken en hoe sterk ze verbaal waren. Vervolgens moesten ze een aantal bijschriften bij cartoons bedenken, die door onafhankelijke lezers werden beoordeeld. Zoals voorspeld waren de slimme studenten grappiger.


13. Je bent rommelig

Uit een studie van Kathleen Vohs van de Universiteit van Minnesota Carlson School of Management blijkt dat werken in een rommelige ruimte je creativiteit stimuleert. 48 respondenten moesten een ongebruikelijke functie voor een pingpongbal bedenken. De 24 individuen die in de nette kamer werkten, kwamen met significant minder ideeën dan degenen in de andere kamer.


14. Je had pas seks na de middelbare school

Scholieren met een hoger IQ zijn vaker maagd dan zij met een gemiddeld of laag IQ, volgens een studie van de Universiteit van North Carolina Chapel Hill. Er werd gekeken naar 12.000 tieners, van brugklassers tot de vijfde klas.

Niet alleen waren de tieners met een hoger IQ vaker maagd, ze hadden ook minder vaak gezoend of iemands hand vastgehouden. Het blog Gene Expression heeft hiervoor meerdere verklaringen, waaronder dat slimme mensen minder zin in seks hebben of simpelweg minder gemakkelijk een sekspartner vinden.


15. Je bent een nachtuil

Een ander onderzoek ontdekte dat, wanneer je andere variabelen uitsluit, nachtuilen iets intelligenter zijn dan vroege vogels.


16. Je hebt niet altijd zin om je best te doen

Nee, luiheid is geen teken van intelligentie. Wat we wel kunnen zeggen, is dat slimme mensen niet altijd even hard hun best willen doen. Dit claimen psychologen David Z. Hambrick en Elizabeth J. Meinz in een opiniestuk in The New York Times.

Zij citeren een onderzoek onder 2.000 mensen en concluderen dat streven naar intelligentie prijzenswaardig is, maar dat er altijd bepaalde aangeboren vaardigheden zijn die je niet kunt aanleren.

LEES OOK: 14 manieren om smalltalk over te slaan en interessante gesprekken te voeren