Om de coronamaatregelen sinds half maart te handhaven zijn in gemeenten noodverordeningen van kracht geworden.

Denk hierbij aan de maatregel om 1,5 meter afstand te houden en het verbod om in groepen bij elkaar te komen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil de maatregelen vastleggen in een speciale coronawet die hij per 1 juli wil laten ingaan.

Mogelijk wordt het begrip huishouden in die wet verruimd. Zo mogen campings en studentenhuizen ‘gemeenschappelijk huishouden’ worden genoemd.

De tijdelijke maatregel om 1,5 meter afstand te houden, wordt binnenkort verankerd in een speciale coronawet van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Dat meldt RTL Nieuws die de hand heeft gelegd op een eerste versie van de wet. De maatregelen om 1,5 meter afstand te houden en niet in groepen bij elkaar te komen, zijn vooralsnog vastgelegd in noodverordeningen. Dit is een ultiem instrument van burgemeesters om de orde te handhaven.

Maar de noodverordeningen zijn eigenlijk bedoeld om een acute crisis het hoofd te bieden. Zo kan een noodverordening worden ingezet om te voorkomen dat een voetbalwedstrijd of demonstratie uit de hand loopt. Het is niet de bedoeling dat de noodverordening tot in lengte van dagen van kracht blijft.

Volgens RTL is de afgelopen weken daarom koortsachtig gewerkt aan een spoedwet. Daarin staan veel maatregelen die ook al in de noodverordeningen golden, zoals:

- Houd anderhalve meter afstand, anders riskeer je een boete.

- Waar nodig kan de minister voorschrijven beschermingsmiddelen te dragen zoals een mondkapje.

Maar niet alles is in de spoedwet is hetzelfde als in de noodverordening. Zo wordt het begrip huishouden verruimd. Een camping, studentenhuizen en huizen waar arbeidsmigranten wonen zijn volgens de nieuwe wet een gemeenschappelijke huishouding.

Dit is echter nog niet de definitieve versie van de wet. Wellicht worden er nog dingen aangepast naar aanleiding van advies van de Raad van State en een debat in de Tweede en Eerste Kamer. Minister De Jonge wil de wet wel per 1 juli laten ingaan.

LEES OOK: Coronacrisis drukt inkomsten voor reguliere zorg – minister Van Rijn houdt zich op de vlakte over hogere zorgpremie