De corona-uitbraak heeft in Nederland gezorgd voor extreme drukte op de intensive care, maar veel reguliere zorg werd uitgesteld.

Veel zorgaanbieders verwachten dit jaar per saldo fors minder inkomsten.

Minister Van Rijn wil niet speculeren over verhoging van de zorgpremie.

De corona-uitbraak heeft ook financieel grote impact op de Nederlandse zorg. Aan de ene kant hebben ziekenhuizen fors hogere kosten gemaakt; maar aan reguliere zorg is juist minder besteed. Vraag is of de zorgpremie omhoog moet.

Intensive care-afdelingen van ziekenhuizen draaiden de afgelopen maanden overuren met Covid 19-patiënten. Ziekenhuizen gaven meer geld uit, maar tegelijk draaiden veel medisch specialisten en zorgaanbieders voor de reguliere zorg minder uren.

Zorgverleners die minder omzet draaiden, zoals tandartsen en fysiotherapeuten, zijn hier deels voor gecompenseerd.

Toch lijkt het erop dat de zorgkosten per saldo flink hogere uitvallen dit jaar. De vraag is wie die rekening gaat betalen.

Er wordt nog niet gesproken over het verhogen van de zorgpremie volgend jaar om de kosten van de coronacrisis te dekken. Volgens minister Martin van Rijn van Medische Zorg is het "veel te vroeg daar ook maar enige uitspraak over te doen."

Dat er voor de aanpak van de coronacrisis veel kosten worden gemaakt, is volgens de bewindsman duidelijk. Maar waar die rekening uiteindelijk belandt, daar zal nog naar worden gekeken. De premie gaat "niet per definitie" omhoog, aldus Van Rijn.

Inkomsten zorgverleners kelderen

Een grote meerderheid van de financieel specialisten in de zorg verwacht dat de resultaten bij zorgaanbieders dit jaar lager zullen uitvallen dan aanvankelijk begroot. Dat meldt branchevereniging Fizi op basis van een enquête onder 900 leden.

Van de financieel specialisten voor de zorg verwacht 89 procent een lager jaarresultaat dan begroot. De helft verwacht zelfs dat het resultaat aanzienlijk lager zal zijn dan voorzien.

Door de virusuitbraak hadden ic-afdelingen van ziekenhuizen het weliswaar druk, maar werd andere, reguliere zorg deels uitgesteld. Ook in de ouderenzorg was de bezetting vaak minder, geeft Fizi als voorbeeld.

Tegelijkertijd hadden zorgverleners hogere kosten, bijvoorbeeld aan tijdelijke verbouwingen en beschermingsmiddelen die besmettingen moeten voorkomen.

Zorgverzekeraars kondigden in april financiële compensatie aan voor zorgverleners die door het coronavirus inkomsten mislopen. Die hulp leidt desondanks niet tot een groeiend vertrouwen in de financiële positie van zorginstellingen, maakt Fizi op uit de enquête.

Omdat vanuit de politiek de wil groot is om faillissementen in de zorgsector te voorkomen, is er nog geen acute dreiging voor de financiële continuïteit in de sector.

Toch kleven er grote nadelen aan de verwachte verliezen, legt een woordvoerder van Fizi uit. Zo zullen veel instellingen hun investeringsplannen voor de toekomst moeten wijzigingen, waardoor bijvoorbeeld minder geld naar innovatie van de gezondheidszorg kan.

LEES OOK: Zonder vaccin komen we moeilijk van het coronavirus af - iets meer dan 1 op 20 Nederlanders heeft antistoffen