We hebben ze allemaal: dingen die we doen omdat iemand ons verteld heeft dat het goed voor je is. Misschien heb je er een hekel aan, maar toch doe je het. Uit macht der gewoonte, óf omdat je denkt dat het gezond is.

Denk bijvoorbeeld aan meten van je Body Mass Index (BMI) om te weten of je op een gezond gewicht zit, of dagelijks vitaminepillen nemen. Gezond of nonsens?

De antwoorden op dit soort vragen zorgen misschien voor een verrassing:


Speciale papiertjes gebruiken om een wc-bril te bedekken

Foto: Flickr/Jessica Watkins

Virussen zoals HIV en herpes zijn fragiel. Ze overleven niet zo goed buiten een fijn, warm lichaam. Tegen de tijd dat jij op een toiletbril gaat zitten – zelfs als hij recent door iemand anders is gebruikt – kunnen de meest gevaarlijke ziekteverwekkers jou al niet meer infecteren.

Daarbij is je huis een soort van schild tegen microben. Tenzij je natuurlijk een wondje hebt, dan kan de bacterie er wel in.

 


Alleen dingen eten die weinig vet bevatten

Foto: Flickr/Jennifer

Waarschijnlijk kiezen duizenden Nederlanders voor een dieet zonder veel vet in de hoop af te vallen. Ze kiezen margarine boven boter en nul procent vet boven de gewone variant.

Een achtjarig onderzoek onder 50.000 vrouwen laat zien dat ongeveer de helft van degenen die een low-fat dieet volgden, niet minder kans hadden op borstkanker, darmkanker of hartaandoeningen. Daarbij vielen ze ook niet veel af. Nieuwe aanbevelingen laten zien dat je beter kunt kiezen voor gezonde vetten, zoals noten, vis en avocado's.


Naar je BMI kijken om te weten of je een gezond gewicht hebt

Foto:Lisa Creech Bledsoe / Flickr

BMI (body mass index) werd rond 1830 al uitgevonden, maar kun je beter niet alleen gebruiken om te weten of je gezond bent. Obesitas-experts zeggen dat er een aantal nadelen aan het BMI kleven. Hij negeert twee belangrijke factoren: hoeveel lichaamsvet je hebt en je buikomvang. Laatstgenoemde is een goede graadmeter om erachter te komen of je meer kans loopt op een hartaandoening of diabetes type 2.


Gluten vermijden

Foto: Flickr/Israel Photo Gallery

Tenzij je coeliaki hebt, hebben gluten waarschijnlijk geen negatieve invloed op jou. Sterker nog, onderzoek laat zien dat de meeste mensen last hebben van een opgeblazen gevoel. Of ze nu granen eten of niet.


Melk inruilen voor amandelmelk

Foto: AP

Alternatieven op melk raken steeds meer in zwang. Absolute winnaar is amandelmelk, terwijl het goedje vrijwel verstoken is van voedingswaarden.

Onbewerkt zijn amandelen erg rijk aan proteïnen. Maar een gemiddeld glas amandelmelk bestaat voor slechts twee procent uit amandelen en vrijwel geen proteïnen. Alle vitaminen in het pak zijn toegevoegd. Wil je dus echt een gezond alternatief, kies dan voor sojamelk of magere melk.

 


Juicing

Foto: Tamara Smith / Flickr

Wanneer je fruit en groente in een sapcentrifuge stopt, haal je er alle vezels uit. Hét ingredient waar je een vol en voldaan gevoel van krijgt.

Wat overblijft zijn de suikers. Ga je dus juicen, dan heb je regelmatig last van honger, stemmingswisselingen en gebrek aan energie. Op de lange termijn kan je spierkracht afnemen aangezien spieren proteïnen nodig hebben.

 


Overmatig antibacteriële zeep gebruiken

Foto: Flickr/Jade Jackson

Als je gedurende de dag regelmatig je handen was, dan is antibacteriële zeep overbodig. Daarbij kan het goedje niet bacteriën doden zoals zeep met water dat kan.

Het norovirus en clostridium difficile zijn bijvoorbeeld immuun voor deze gels.


Alleen eiwit eten in plaats van het hele ei

Foto: Author

Veel mensen vermijden eigeel omdat ze denken dat het slecht is voor je cholesterol.

Maar er is goed nieuws: een groeiend aantal onderzoeken laat zien dat bij een grote groep mensen cholesterol in het eten weinig effect heeft op je bloed. Dus tenzij je een te hoog cholesterol-gehalte hebt, kun je prima een eitje met eigeel eten.

 


Je adem inhouden nadat iemand niest of hoest

Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Wanneer iemand niest of hoest zonder hun mond of neus te bedekken, worden bacteriën met een snelheid van 80 tot 300 kilometer per uur gelanceerd.

Sta je dus in de buurt, dan heeft je adem inhouden om een verkoudheid tegen te gaan weinig zin.

 


Een lading vitamine C nemen om van een verkoudheid af te komen

Foto: Joe Shlabotnik/Flickr

Wat extra vitamine C kan een onderpresterend immuunsysteem erbovenop helpen, maar teveel vitamine C maakt je ziek.

De limiet voor een volwassenen is ongeveer 2000 miligram per dag. Méér zorgt voor diaree, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en andere bijverschijnselen.

 


Oorkaarsen

Foto: Flickr/Lets Book

Bij oorkaarsen wordt er een soort van kaars in je oor gedaan en aangestoken. Mensen die het doen, zeggen dat het helpt om oorsmeer te verwijderen en infecties tegen te gaan. Volgens de Mayo Kliniek is dat niet het geval.

Zo schrijven ze: "Onderzoek stelt dat oorkaarsen ineffeciënt zijn bij het verwijderen van oorsmeer en dat het ook geen goede therapie is voor andere kwaaltjes."  Daarbij kan het juist oorsmeer dieper in je oor duwen, of nog erger: je gezicht, haar, hoofd of oor verbranden.


Multivitaminen nemen

Foto: Reuters

Talloze mensen nemen dagelijks multivitaminen. Toch laat decennia aan onderzoek niet zien dat het ook écht goed voor je is.

Dit wil niet zeggen dat we geen kleine hoeveelheden van vitaminen nodig hebben - zonder vitamine A, C en E zou eten verwerken tot energie lastig worden. Maar onderzoek laat zien dat we vaak meer dan genoeg van deze vitaminen binnenkrijgen via wat we eten. Een pil is dus niet nodig.

 


Je handen kraken

Foto: Flickr/orijinal

Tot recent werd er gedacht dat je handen kraken niet alleen hoogst irritant is, maar ook extreem slecht voor je gewrichten. Verschillende onderzoeken komen inmiddels tot andere conclusies.

Greg Kawchuk van de Universiteit van Alberta zegt: "Het is speculatief, maar wij denken dat je handen kunnen kraken een teken is dat de gewrichten gezond zijn. Kun je dit niet doen, dan kan het een teken zijn voor mogelijk toekomstige gewrichtsproblemen."


Een detox doen

Foto: Shutterstock

Niemand hoeft te 'detoxen'. Tenzij je vergiftigd bent, is je lichaam prima in staat om zelf ongezonde stoffen af te scheiden. Dat komt dankzij twee organen: je lever en je nieren.

Terwijl je nieren je bloed zuiveren en eventueel afval uit je dieet halen, neutraliseert je lever mogelijke chemicaliën die je binnenkrijgt.


De magnetron vermijden

Foto: Flickr/Bluedot Creations

Je hebt kent de verhalen over dat magnetrons slecht zijn vast wel. Toch slaan die vooroordelen nergens op volgens onderzoekers aan Harvard.

Natuurlijk worden sommige voedingsstoffen minder gezond als je ze opwarmt, of dat nu door een magnetron komt, een oven of iets anders. Doordat je eten vaak minder lang in de magnetron zet dan in de oven, is de magnetron soms beter in staat om vitamines vast te houden.

LEES OOK: De meeste vitaminen zijn nutteloos, maar deze moet je wel nemen