Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Europese leiders wijzen Brexit-plan van May af: ‘Brexiteers zijn leugenaars’

Zoals verwacht ging het er voor de bühne stevig aan toe donderdagavond in Salzburg. De EU-leiders wezen het Brexit-plan van de Britse premier Theresa May af.

De suggestie dat het Verenigd Koninkrijk wel aan de vrije markt voor goederen blijft deelnemen, maar niet aan het vrije verkeer van diensten, personen en kapitaal geldt als onacceptabel. Waarop May zei: “We bereiden ons voor op een no deal.”

De Franse president Emmanuel Macron haalde ook nog eens uit naar fanatieke Brexiteers: “De keuze van het Britse volk is beïnvloed door degenen die makkelijke oplossingen beloofden. Dat zijn leugenaars. Ze vertrokken de dag erna, zodat ze de gevolgen niet hoefden te dragen.” Daar kunnen Boris Johnson en voormalig UKIP-leider Nigel Farage het mee doen.

2. Premier Rutte optimistisch over Brexit-akkoord in oktober

Toch is niet alles wat het lijkt. De EU-leiders willen pas na afloop van het congres van de Britse Conservatieve Partij op 30 september verder onderhandelen. Dan moet duidelijk zijn hoe sterk premier May staat in haar eigen partij.

Haar Nederlandse collega Mark Rutte gaf donderdag in Salzburg aan dat hij mogelijkheden ziet voor een Brexit-akkoord in oktober. Ook EU-president Donald Tusk belooft dat de Europese Unie alles op alles gaat zetten om bij de eerstvolgende top op 18 oktober in Brussel een akkoord te sluiten.

3. Na de Brexit: Amerikaanse chloorkippen en hormoonvlees

Intussen is er in het VK zelf ook genoeg te beleven rond de Brexit.  Handelsminister Liam Fox zou voorsorteren op de acceptatie van Amerikaans hormoonvlees en chloorkippen, om het sluiten van een handelsakkoord met de VS na de Brexit makkelijker te maken. Business Insider vernam dat Fox hiervoor gebruik wil maken van speciale bevoegdheden.

Lees hier de details: Handelsminister Liam Fox wil Britten met Amerikaanse chloorkippen en hormoonvlees opzadelen – met behulp van een tactiek van koning Hendrik VIII


4. Merkel komt met plannetje om de impasse rond immigratie te doorbreken

Ook op tafel in Salzburg: het heikele thema van de illegale migratie. Welk EU-land vangt welke migranten waar op? En wat gebeurt er vervolgens?

De verdeeldheid tussen de EU-landen is extreem groot. De Duitse bondskanselier Angela Merkel suggereerde donderdag een nieuwe manier om overzicht te scheppen. EU-landen zouden moeten kunnen kiezen: óf meedoen aan regelingen voor het verdelen van migratiestromen, óf extra (financieel) bijdragen aan zaken als grensbewaking. Dat laatste lijkt een poging om vooral Oost-Europese landen aan boord te krijgen, aldus de site Politico.

5. Rutte mag zijn borst natmaken voor de confrontatie met de Tweede Kamer

Na zijn eendaagse bezoek aan Salzburg moet Mark Rutte vrijdag alle kritische vragen beantwoorden die de Tweede Kamer hem woensdag op dag 1 van de Algemene Politieke Beschouwing heeft gesteld.

Vooral het afschaffen van de dividendbelasting kan op felle kritiek rekenen. Maar ook de btw-verhoging, de investeringen in de publieke sector, het tekort aan woningen en de gevolgen van een eventuele harde Brexit komen aan bod.


6. Uber wil maaltijdbezorger Deliveroo overnemen

Taxidienst Uber is volgens persbureau Bloomberg in gesprek met Deliveroo over een eventuele overname. Daarmee zouden miljarden dollars gemoeid zijn. Uber zou met een overname zijn greep op vooral de Europese maaltijdbezorgingsmarkt flink verstevigen. Zelf heeft het Amerikaanse bedrijf de dienst Uber Eats.

7. President Trump feliciteert de hele VS met nieuwe records op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York hebben opnieuw recordstanden bereikt. Zowel de Dow Jones-index als de bredere S&P 500 hebben nog nooit zo hoog gestaan. President Donald Trump is trots en feliciteert per tweet met de capslock-toets aan de hele Verenigde Staten met de nieuwe records.

8. Directeur Stint reageert op ongeluk met elektrische bakfiets in Oss

Over de toedracht van het ongeluk met de elektrische bakfiets bij Oss is nog weinig bekend. Donderdagochtend reed de bakfiets door een bewaakte spoorovergang en overleden vier kinderen als gevolg van een botsing met een trein; een vijfde kind en de leidster raakten zwaar gewond.

Eén van de vragen die onderzoekers proberen te achterhalen: is een mogelijk mankement met de elektrische bakfiets van het merk Stint de oorzaak? In een reactie tegen de NOS zegt Stint-directeur Edwin Renzen dat hij nog geen idee heeft wat er mis kan zijn gegaan.

9. De Efteling wil naar 7 miljoen bezoekers

Er was eens een sprookjesbos in Kaatsheuvel met enkele bewoners, zoals de dansende rode schoentjes en een veelvraat die Holle Bolle Gijs heet. Dat veranderde in een pretpark met 5 miljoen bezoekers per jaar.

Nu mag de Efteling met 8 hectare uitbreiden ten oosten en westen van het park. De gemeenteraad van Loon op Zand heeft hiermee unaniem ingestemd. De Efteling wil groeien naar 7 miljoen bezoekers per jaar om de concurrentie het hoofd te bieden.

10.  Moederbedrijf Douwe Egberts kijkt naar andere drankjes dan koffie

Het moederbedrijf van Douwe Egberts, JAB, richt zijn pijlen op andere dranken dan alleen koffie. “Als je alleen in koffie zit, loop je het risico dat je vervangen wordt”, zegt Bart Becht, president-commissaris van JAB in het Financieele Dagblad.

Daarmee doelt Becht op millennials en generatie Z die behoefte hebben te experimenteren. Eerder dit jaar nam JAB kersencolamaker Dr Pepper al over. Toekomstige fusies en overnames van de Duitse investeringsmaatschappij kunnen zowel in koffie als andere dranken zijn.

11. Softwareplatform Gitlab met Nederlands tintje is $ 1 miljard waard

Het in Nederland opgericht platform voor open softwareprojecten Gitlab heeft 100 miljoen dollar aan financiering opgehaald en is daarmee ongeveer 1 miljard dollar waard, zo meldt de site Techcrunch. De Nederlandse topman Sid Sijbrandij zegt tegen Techcrunch dat de totale financiering hiermee 146 miljoen dollar bedraagt en dat Gitlab mikt op een beursgang in 2020.

Gitlab is volgens Sijbrandij méér dan een alternatief voor het platform Github, dat eerder dit jaar door Microsoft werd gekocht.

12. Baas TomTom waarschuwt autofabrikanten: ga niet in zee met Google 

“Het is ontzettend gevaarlijk als de hele auto-industrie de sleutels voor het koninkrijk aan een derde partij geeft.” Dat zegt Harold Goddijn, CEO van TomTom, over de eerder deze week aangekondigde samenwerking van Renault, Nissan en Mitsubishi met Google.

Tegen persbureau Bloomberg zegt Goddijn dat hij zich veel zorgen maakt over de privacy van klanten en het verlies van controle van de auto-industrie.

Nadat bekend werd dat TomTom concurrentie krijgt van Google bij het leveren van navigatiediensten aan autofabrikanten, raakte het aandeel in een vrije val. Het verloor dinsdag en woensdag bijna een kwart van zijn waarde. De uithaal van Goddijn naar TomTom moet in dit licht worden gezien.
 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!