Heeft jouw droomhuis een zwembad of liever een garage voor je vele sportwagens? Wacht. Misschien gaat jouw favoriete woonplek niet over welke jaloersmakende functies je huis heeft, maar meer over de locatie.

Je bent niet alleen, want talloze onderkomens staan op onlogische, bizarre of volkomen onpraktische plekken.


Nabij het Servische dorpje Bajina Basta staat al vijftig jaar dit huisje op een rots in de rivier de Drina.

plaatje-huis-2-marko-djurica-reuters

Foto: Marko Djurica/Reuters


En aan de andere kant van de wereld heeft de eigenaar van Just Room Enough Island – op de grens tussen de VS en Canada – inderdaad net genoeg plek om twee tuinstoelen kwijt te kunnen in zijn voortuin. Het eiland is één van velen in de Thousand Islands in de Saint Lawrence-rivier.

plaatje-huis-3-commons

Foto: Wikimedia Commons


Dat witte vlekje links tegen de berghelling is het enige huis op het kleine maar spectaculaire IJslandse eilandje Elliðaey. Eeuwen geleden woonden er zelfs vijf families hier, die zelfvoorzienend waren door te vissen, op papegaaiduikers te jagen en gasten van een onderkomen te voorzien. Het huis dat er nu staat dateert uit 1953 en heeft geen stromend water of elektriciteit - maar wel een sauna.

plaatje-huis-4-diego-delso-flickr

Foto: Diego Delso (Flickr)


Een andere vorm van isolement kun je vinden Warschau. Dit Keret House - die witte zuil in het midden - is maximaal slechts 89 centimeter breed. Als we allemaal in de stad willen wonen, zoals de ex-papegaaduikjagers die hun eiland verlieten - dan zullen we naar dit soort oplossingen moeten kijken.

plaatje-huis-5-kacper-pempel-reuters

Kacper Pempel/Reuters


Soms is het zelfs beter om je helemaal in te graven. Vlakbij deze opaalmijn in Coober Pedy in Australië woont 80 procent van de mensen ondergronds. De hitte loopt namelijk regelmatig op tot 48 graden Celsius.

plaatje-huis-5-mark-kolbe-getty

Mark Kolbe/Getty Images


Deze boomhutten zijn van een iets tijdelijkere aard. In het noorden van Engeland dienen ze al generatieslang als protestsymbool. In dit geval proberen omwonenden de Nine Ladies-stenencirckel uit de bronstijd in Derbyshire te behouden ten faveure van een zandsteengroeve.

plaatje-huis-7-kieran-doherty-reuters

Kieran Doherty/Reuters


Maar een boomhut - of waarom niet: boomhuis - kan ook best stijlvol zijn, getuige deze uitvoering in Canada, gebouwd door softwareontwikkelaar Joel Allen.

plaatje-huis-8-joel-allen

Foto: Joel Allen


Wat precies de reden voor dit ontwerp is, is niet helemaal duidelijk: twee huizen pal bovenop een fabriek in de Chinese provincie Guangdong. Het schijnt zelfs dat de huizen illegaal zijn omdat ze afwijken van de bouwtekeningen.

 

plaatje-huis-9-reuters

Foto: Reuters


In dit Bhutaanse klooster weten ze wat isolement is. De monniken in het Paro Taktsang-klooster eren een traditie die al sinds de 17e eeuw bestaat: sommigen gaan jarenlang niet het pad af om de vallei te bezoeken.

plaatje-huis-tien-nagarjun-kandukuru-flickr

Nagarjun Kandukuru/Flickr


Kloosters zijn trouwens een goede inspiratiebron voor onmogelijke locatie. Zoals dit beroemde geval in Griekenland, genaamd Meteora. Hier wonen nu nog maar een handvol monniken bovenop een zandstenen pilaar.

plaatje-1-shutterstock