Ieder jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van woningen door onder meer te kijken naar gegevens over de grond en het gebouw. Ook wordt gekeken naar vergelijkbare woningen die zijn verkocht rond de peildatum voor de taxatie.

Het is niet zo dat een taxateur elke woning bezoekt. Er is sprake van een systematische vergelijking, wat betekent dat de gemeente met een computermodel een groot aantal woningen tegelijk vergelijkt en taxeert. Hierbij wordt gekeken naar verschillen in bijvoorbeeld de ligging of het aantal vierkante meters.

Bij de WOZ-waarde die woningeigenaren in februari toegestuurd krijgen is gekeken naar de waarde van woningen met als peildatum 1 januari 2022. Het gaat daarbij om de waarde-ontwikkeling het jaar 2021, toen huizenprijzen nog hard stegen. In veel gevallen zal dus sprake zijn van een hogere WOZ-waarde, die relevant is voor gemeentebelastingen maar ook voor de inkomstenbelasting.

Wie het niet eens met de door de gemeente ingeschatte WOZ-waarde, kan hier bezwaar tegen maken. Maar waar gebeurt dat relatief vaak?

Hoogste WOZ-waarde in Bloemendaal

Bureau WOZwet.nl, dat namens huiseigenaren het aankaarten van een te hoge WOZ-waarde kan regelen, geeft in een nieuw rapport een top tien van gemeenten waar relatief gezien het vaakst bezwaar wordt gemaakt tegen een hoge WOZ-waarde.

Het hoogste percentage WOZ-bezwaren wordt ingediend in de gemeente Bloemendaal, toevallig ook de gemeente met de hoogste gemiddelde huizenprijs in Nederland. Andere gemeenten waar relatief vaak bezwaar wordt gemaakt zijn Westerwolde en Simpelveld.

De gemiddelde WOZ-waarde is het hoogst in de gemeenten Bloemendaal (gemiddeld 936.000 euro), Laren (895.000 euro) en Blaricum (854.000 euro), zo blijkt uit het rapport van WOZwet.nl. Dat houdt overigens niet in dat in die gemeenten de WOZ-belastingen ook het hoogst zijn.

Zoals te zien is in de grafiek hieronder, ligt die het hoogst in de gemeente Oldambt (0,45 procent), met de gemeente Stadskanaal als tweede.

LEES OOK: Hogere WOZ-waarde? Dit is mogelijk de laatste kans om daarmee een lagere hypotheekrente te krijgen