Een hele goede morgen! Dit zijn de belangrijkste dingen in de wereld die je vandaag moet weten.

1. De circa drie miljoen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen mogen blijven na de Brexit. Dat staat in Theresa May’s Brexit-voorstel dat zij donderdag heeft gepresenteerd.

2. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft nog steeds een beetje hoop dat de Brexit wordt teruggedraaid, ook al zijn de onderhandelingen deze week officieel van start gegaan.

3. Het vertrek van Uber-CEO Travis Kalanick valt niet bij iedereen even goed. Meer dan duizend Uber-medewerkers hebben een petitie getekend voor zijn terugkeer.

4. Tesla is naar verluidt bezig met een eigen muziekdienst, zo meldt Recode. CEO Elon Musk is in gesprek met de grote muzieklabels over een streamingdienst die in alle Tesla-voertuigen zou worden meegeleverd.

5. Adyen, de meest waardevolle startup van Nederland, is al sinds april een bank. Een bankpas hoeven we alleen niet van het bedrijf te verwachten.

6. Emmanuel Macron, de Franse president, wil Chinese overnames van Europa’s industrieën tegengaan. Maar hij zal dan wel kleinere economieën in Oost- en Zuid-Europa moeten overtuigen, die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van Chinees geld.

7. Laagopgeleiden gaan zeker een jaar later met pensioen dan mensen die hoogopgeleid zijn, schrijft De Volkskrant. En dat terwijl laagopgeleiden vaak zwaardere beroepen hebben en minder lang leven.

8. Donald Trump heeft toch geen opnames van de gesprekken met de ontslagen FBI-baas James Comey. “Ik heb dergelijke opnames niet gemaakt en beschik er ook niet over”, twitterde de president donderdag. Eerder hintte hij er nog op dat hij wel zulke tapes zou hebben.

9. Facebook probeert te voorkomen dat oplichters de profielfoto’s van anderen te stelen. Het sociale netwerk heeft nieuwe tools ontwikkeld die moeten helpen bij het beschermen van de foto’s van zijn gebruikers.

10. De leiders van de Europese Unie hebben het meest ambitieuze defensieplan in decennia gepresenteerd. De landen zullen een wapenfonds van meerdere miljarden opzetten en gevechtsgroepen gezamenlijk financieren. Ook wordt het makkelijker om met een ‘coalition of the willing’ buitenlandse missies te doen.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

1. Ethereum duikelde in een paar minuten van $300 naar $13: dit is reden van de flashcrash

2. Frans fitnessmodel Rebecca Burger (32) overlijdt door een ontplofte slagroomspuit

3. Bijzonder moment: Volvo komt met het elektrische automerk Polestar