Na een teleurstellend 2023, lijkt de markt voor nieuwbouwwoningen nu een ommekeer door te maken. Inmiddels is een tiende van de hypotheekaanvragen voor een nieuwbouwwoning. Begin vorig jaar ging het nog om slechts zes procent.

Dat blijkt uit een analyse van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep en vergelijkingssite Independer.

“We hebben in het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen vanaf het begin van dit jaar echt een omslag waargenomen”, zegt directeur Jan Thale Haandrikman bij Van Bruggen Adviesgroep in een persbericht. “In het laatste kwartaal van vorig jaar lag het aandeel aanvragen voor nieuwbouwwoningen nog op 7,5 procent. We sluiten het eerste kwartaal nu opeens boven de tien procent af.”

Kopers van nieuwbouwwoning kunnen extra lenen

De belangrijkste reden voor de toenemende populariteit van nieuwbouwwoningen: het energielabel van de woning speelt sinds begin dit jaar een grotere rol bij de aanvraag van een hypotheek. Omdat nieuwbouwwoningen vaak minstens energielabel A++ hebben, kunnen kopers 20.000 tot 50.000 euro extra lenen.

Daarnaast stuwt ook de licht gedaalde hypotheekrente de vraag naar nieuwbouwwoningen.

"Wij zien ook echt een ander beeld qua interesse ten opzichte van voorgaande jaren", zegt hypotheekexpert Marga Lankreijer-Kos van Independer in het persbericht. "Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (februari 2023) is de interesse van oriënterende consumenten die zich richten op nieuwbouw in plaats van bestaande bouw inmiddels van elf procent opgelopen naar achttien procent."

LEES OOK: Extra aflossen op je hypotheek met spaargeld: is dat handig? Let op deze 5 dingen