Een verrassende wending in de al drie jaar voortslepende Brexit-soap. De Britse premier Theresa May heeft maandag verklaard dat de Brexit nooit serieus bedoeld is geweest.

“Het is eigenlijk een uit de hand gelopen grap van mijn voorganger David Cameron. De regering zal daarom per direct de Artikel 50-procedure intrekken, zodat ons prachtige land verder kan met zaken die er echt toe doen”, aldus de premier in een verklaring bij haar ambtswoning op 10 Downing Street.

Labour-leider Jeremy Corbyn erkende dat de alom gevreesde no deal-Brexit hiermee van de baan is, maar toonde zich not amused dat de premier zo lang heeft vastgehouden aan de mantra Brexit means Brexit. “We voelen ons behoorlijk bedonderd dat we drie jaar lang aan het lijntje zijn gehouden over een interne ruzie binnen de Conservatieve Partij die kennelijk nooit heeft bestaan.”

Opper-Brexiteer Boris Johnson haalde uit naar het onvermogen van de oppositie én Brusselse bureaucraten om een practical joke te herkennen. “Als je twee seconden nadenkt, besef je toch meteen dat Brexit zou leiden tot een scheuring in de Conservatieve Partij? We zouden moeten kiezen tussen een ‘softe’ en ‘harde’ variant. Wie zou het land moeten regeren, als de Partij daardoor uiteenvalt? Dat risico willen we toch niet lopen?”

“Er is een speciale plek in de hemel voor Brexiteers die op hun schreden terugkeren”, tweette een jubelende Donald Tusk. De voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders toonde zich in zijn nopjes dat de Britten deel uit blijven maken van het Europese project.

Via Twitter reageerde ook de Amerikaanse president Donald Trump op de onthulling van May: "I hate to see everything being cosy again between the UK and Europe. SUE THE EU!"

Disclaimer: dit bericht dient gelezen te worden in de context van 1 april

Lees hier serieus nieuws over de Brexit: