Het Britse Lagerhuis heeft vrijdag voor de derde keer de overeenkomst die premier Theresa May met de EU heeft gesloten afgewezen. Dit keer met 58 stemmen verschil.

De regering legde vrijdag opnieuw een deel van de Brexitdeal met de EU voor aan de parlementariërs. Parlementariërs mochten dit keer alleen stemmen over het 585 pagina’s tellende akkoord over de scheidingsvoorwaarden, niet over de veel kortere bijbehorende ‘politieke verklaring’ over de toekomstige relatie.

De EU-leiders hebben vorige week uitstel van de Brexit verleend tot 22 mei, maar de Britten hebben daar alleen recht op als ze het zogeheten terugtrekkingsakkoord deze week zouden goedkeuren.

Nu de parlementariërs vrijdag tegen hebben gestemd, vervalt die afspraak en moeten de Britten voor 12 april aan de EU laten weten hoe het verder moet.

In de praktijk liggen verschillende opties open: het Britse parlement kan een meerderheid zoeken voor een ‘zachtere’ Brexit, al bleek afgelopen woensdag bij een serie indicatieve stemmingen dat dit bijzonder lastig is.

Als er geen overeenstemming komt over een alternatieve Brexit-deal is het ook mogelijk dat May nieuwe verkiezingen uitschrijft. Gebeurt er helemaal niets, dan vertrekt het VK op 12 april zonder overeenkomst uit de Europese Unie. De zogenoemde no deal-Brexit betekent dat de EU en het VK terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, met wederzijdse invoerheffingen.

Problematisch bij de no deal-Brexit is vooral dat logistieke ketens verstoord kunnen raken, wat bijvoorbeeld de aanvoer van verse voedselwaren naar Britse supermarkten kan ontregelen.

Lees meer: Een no deal-Brexit is nog steeds een optie – zo kan die het Verenigd Koninkrijk compleet ontregelen

Premier May gaf vrijdag na de stemming aan dat de implicaties van de definitieve afwijzing van haar Brexit-overeenkomst ernstig zijn. Ze zei te zullen blijven vechten voor een ordelijk verloop van de Brexit.

Oppositieleider Jeremy Corbyn riep May op algemene verkiezingen uit te schrijven, als ze haar deal niet wil aanpassen.

Britse pond daalt na wegstemmen Brexit-deal van May

President Donald Tusk van de Europese Raad van regeringsleiders reageerde meteen na de uitslag van de stemming. Hij gaf aan dat op 10 april een nieuwe top van EU-leiders in te lassen.

Het Britse pond reageerde negatief op de uitslag van de stemming van vrijdag en verloor terrein ten opzichte van de euro.

Als de Britse politiek het vóór 12 april niet eens wordt over een alternatief voor de EU-deal van May, dreigt een chaotische no deal-Brexit met forse economische consequenties.

Duizenden mensen zijn vrijdag in Londen de straat op gegaan om te protesteren, omdat het proces van de Brexit te lang duurt. Een grote groep voorstanders van een snelle terugtreding uit de EU liet dat weten bij het parlement. Met vlaggen, waarop teksten als ‘Out means out’ en ‘Bye, bye EU’ stonden, schreeuwden demonstranten om een spoedige Brexit.

Afgelopen weekend was er een massademonstratie van tegenstanders van de Brexit in Londen, waarbij naar schatting een miljoen mensen meeliepen.

LEES OOK: Britse pond laat zien dat Brexit-deal van May weinig kans maakt, maar het Britse parlement blijft niet stilzitten