Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) staan dit jaar positiever over hun financiële situatie dan vier jaar geleden. Vooral lageropgeleide zelfstandigen, zoals bouwvakkers, zeggen dat hun onderneming er nu beter voor staat.

Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO is 53 procent van de ruim 1,1 miljoen zzp’ers tevreden met hun inkomen en het behoud van opdrachten. Vier jaar terug was dat nog 43 procent van alle zelfstandigen.

Meer zzp’ers positief over financiële positie bedrijf

De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers voortdurend gestegen. Met het aantrekken van de economie en de toename van de koopkracht is ook de stemming onder die groep ondernemers verbeterd. Naast positivisme over opdrachten en verdiensten maken zzp’ers zich ook minder zorgen over de toekomst van het bedrijf.

Opvallend is verder dat de positieve beoordeling van de eigen financiële situatie zowel voor hoogopgeleide zzp’ers geld als voor lager opgeleiden. Waar enkele jaren geleden zzp’ers met een lager opleidingsniveau relatief minder tevreden waren over hun financiële situatie, is het verschil tussen verschillende opleidingsniveaus inmiddels nagenoeg verdwenen.

opleiding zzp

Steeds meer mensen leggen geld opzij voor pensioen

Zzp'ers in de dienstverlening, die voornamelijk eigen arbeid aanbieden, zijn positiever over de financiële situatie van de onderneming dan bedrijven die producten verkopen. Maar voor beide groepen geldt dat de situatie nu rooskleuriger is dan vier jaar terug.

Verder merken de onderzoekers op dat steeds meer mensen geld opzij leggen voor pensioenvoorzieningen. Dat percentage ligt onder zzp'ers momenteel op 82 procent. Daarbij speelt de financiële situatie van de onderneming duidelijk een rol.

De grootste groep zelfstandig ondernemers bouwt pensioen op of heeft dat gedaan in een pensioenfonds via werk in loondienst. Zij hebben eerder in loondienst gewerkt of zijn naast hun werk als zzp'er nog ergens in loondienst.

Sinds 2017 vraagt het CBS naar de pensioenvoorzieningen van zelfstandig ondernemers. In twee jaar tijd steeg het aantal zzp'ers dat pensioen opbouwt door te sparen of te beleggen van 37 naar 43 procent.

Lees ook: