De zuidelijkste gemeente van Zwitserland, Chiasso, accepteert nu bitcoins als een legale manier om belasting te betalen. Dit moet aantonen dat de gemeente serieus werk maakt van een specialisme in cryptomunten.

De bijna 9.000 inwoners van Chiasso mogen tot 250 Zwitserse frank aan belastingen voldoen met de cryptomunt, met ingang van volgend jaar. Dat komt neer op zo’n 218 euro. De beslissing vloeit voort uit de wens van de regio om een internationaal centrum voor innovatie met onder meer Bitcoin te worden.

“Zowel voor het kanton en heel Zwitserland staat Chiasso steeds meer bekend als een centrum voor groei in de technologische sectoren van de economie”, zei burgemeester Bruo Arrigoni tegen onder meer Swissinfo.

Pronken met bitcoin

In de voorbije maanden hebben acht startups in de cryptosector besloten om te verhuizen naar het door Italië omringde gebied. Twee klinkende namen zijn Eidoo en Digital Identity, aldus de nieuwswebsite voor cryptomunten CoinTelegraph.

Chiasso noemt zichzelf daarom ook ‘CryptoPolis’.

Het is een weinig elegante poging om een ander Zwitsers stadje, Zug, af te troeven onder de cryptobedrijven. Rondom Zug vormt zich namelijk een 'Crypto Valley' met ondernemingen als Xapo en Breadwallet.

Zug accepteert Bitcoins al langer om belastingen en andere diensten te betalen, maar hanteert een maximum van 200 Zwitserse frank. Door de limiet hoger te liggen, wil Chiasso meer bedrijven lokken om hun tech aldaar te komen testen op de gebruikers.