De investeringsmaatschappij van de Zwitserse familie Jacobs dingt mee naar een overname van de biermerken Grolsch en Peroni.

Dat meldde de Belgische zakenkrant De Tijd vrijdag op basis van ingewijden.

Jacobs Holding werd in 1994 opgericht door de oprichter van ’s werelds grootste uitzendconcern Adecco, Klaus Jacobs. Hij overleed in 2008. De investeringsmaatschappij van de familie Jacobs verkocht een aantal jaar geleden zijn flinke belang in Adecco. Het heeft nog miljarden te investeren en zoekt daar doelen voor.

Bierreus SABMiller zette Grolsch en Peroni onlangs officieel in de etalage. SABMiller moet een aantal merken afstoten wegens de fusie met Anheuser-Busch InBev.

Er zijn echter meer partijen in de race voor de Europese biermerken. De Japanse brouwer Asahi Group heeft de financiering voor een overnamebod op Grolsch en Peroni rond, zo meldde The Wall Street Journal eerder. Met het bod zou een bedrag zijn gemoeid van meer dan 3 miljard dollar.

Ook Thai Beverage en investeringsfondsen Bain Capital, Pai en EQT hebben Grolsch en Peroni naar verluidt nog op de radar staan.

Biergigant AB InBev en SABMiller

De twee grootste bierconcerns ter wereld gaan samen verder, maar houden ernstig rekening met weerstand bij de Europese Commissie, die de gevolgen van zo’n fusie voor de concurrentie moet beoordelen. Om eventuele bezwaren voor te zijn, hebben zij de Europese topmerken Grolsch en Peroni te koop gezet.

In de Verenigde Staten namen de twee brouwers ook al maatregelen om te voorkomen dat mededingingsbezwaren hun samengaan in de weg zouden staan. SABMiller doet afstand van zijn belang in MillerCoors, een samenwerkingsverband met de Amerikaanse branchegenoot Molson Coors.

Met de overname van SABMiller door AB InBev is een bedrag van omgerekend zo’n 100 miljard euro gemoeid. Samen laten de twee biergiganten Heineken, de huidige nummer drie op de mondiale biermarkt, nog verder achter zich dan nu al het geval is.

Grolsch is sinds 2008 in handen van SABMiller. Het Brits/Zuid-Afrikaanse concern haalde de Twentse brouwer destijds voor 816 miljoen euro van de beurs.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl