Zwartspaarders krijgen het steeds moeilijker. De Belastingdienst laat haar tanden zien.

Na de bekendmaking van de Panama Papers kondigde staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de strijd tegen zwartspaarders op te voeren.

De maximale boete voor belastingontduikers die tot inkeer komen, wordt verdubbeld tot 120 procent van de ontdoken belasting. Plus uiteraard de ontdoken belasting zelf.

Wie niet zelf actie onderneemt maar wordt betrapt, kan zelfs een boete van 300 procent krijgen. Dat is 50.000 euro per verstopte miljoen per jaar. En waar de Belastingdienst voor binnenlands inkomen en vermogen maximaal 5 jaar kan naheffen, is dat voor buitenlands zwart geld opgerekt tot maximaal 12 jaar.

Zwart geld Liechtenstein

Ondertussen zit de FIOD niet stil. Eerder deze maand stond een hoogbejaard echtpaar voor de rechter. De FIOD had van de Duitse autoriteiten documenten gekregen waaruit bleek dat dit echtpaar begunstigde was van een stichting (Stiftung) in Liechtenstein. Doel van deze Stiftung was, zo bleek uit de overhandigde documenten, het ‘beheer van een beleggingsrekening bij ABN Amro in Bazel’.

Hoewel de Belastingdienst het echtpaar om meer informatie verzocht, hield het stel de kaken stijf op elkaar. De man antwoordde slechts dat hij wel iets met de Stiftung te maken had gehad, maar dat hij niet wist wat precies zijn betrokkenheid was.

Documenten met betrekking tot de Stiftung, zei hij niet te hebben, hoewel de namen van de twee expliciet in de door de FIOD gevonden documenten werd genoemd. Hierop verhoogde de Belastingdienst de schatting van de omvang van het verstopte vermogen van 5 tot ruim 7 miljoen euro.

Uiteindelijk kregen de Nederlandse miljonairs een naheffing van ongeveer een kwart miljoen euro. De rechter kon zich daarin vinden.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl