• Nederlanders gaan volgend jaar gemiddeld zo’n 10 euro per maand meer zorgpremie betalen.
  • Maar niet iedereen ziet de kosten van de zorgverzekering even hard stijgen in 2023.
  • Op basis van vier veel voorkomende situaties heeft financiële vergelijker Pricewise een overzicht gemaakt van mogelijke verandering in de zorgkosten.
  • Lees ook: Zorgpremie in 2023: vergelijk wat je gaat betalen voor de basisverzekering

Iedereen gaat in 2023 meer betalen voor zijn of haar zorgverzekering. Gemiddeld gaan de zorgpremies met zo’n 10 euro per maand omhoog. Maar niet iedere groep ziet de kosten even snel stijgen, blijkt uit een analyse van financiële vergelijker Pricewise.

Nederlanders met alleen een basisverzekering met het hoogste eigen risico gaan er hardst op achteruit. Voor de goedkoopste zorgverzekering in 2023 geldt dat de kosten ruim 200 euro hoger liggen dan dit jaar. Daarbij is er relatief weinig vrije zorgkeuze. Alleenstaande ouders met een aanvullende verzekering voor tandarts- en orthodontiekosten gaan er met een gemiddelde premiestijging van 61,80 euro het minst op achteruit.

Online consumentenadviseur Pricewise heeft de nieuwe zorgpremies van de vier meest voorkomende zorgprofielen met elkaar vergeleken. Dit zijn de uitkomsten:

Ouder koppel: stijging zorgpremie €78,54 meer per persoon

Een koppel van 60+ met een verplicht eigen risico en een aanvullende verzekering gaat op jaarbasis 157,08 euro meer zorgpremie betalen in 2023, Dat is 78,54 euro per persoon.

In het profiel dat Pricewise heeft opgesteld, is het koppel aanvullend verzekerd voor 9 behandelingen fysiotherapie per persoon en een volledige vergoeding van tandartskosten tot 500 euro.

“Kiest dit koppel voor een iets lagere vergoeding voor tandzorg en een iets minder ruime zorgkeuze, dan scheelt dat enorm op de jaarpremie”, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise. “Vergeleken met vorig jaar is het stel dan maar 33 euro duurder uit. De dekking van de verzekering is dan iets lager, maar dit is in sommige gevallen te overzien.”

Gezin met twee kinderen: stijging zorgpremie €170,40 euro per ouder

Een gezin met twee kinderen dat een standaard eigen risico heeft en beperkt aanvullend is verzekerd voor fysiotherapie- en tandartskosten, gaat op jaarbasis 340,80 euro meer premie betalen. Dat is 170,40 euro per ouder.

Het gezin is in dit voorbeeld aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot 250 euro, die voor 75 procent vergoed worden, en voor zes behandelingen fysiotherapie per persoon.

Pricewise adviseert een dergelijk gezin goed te kijken naar wat ze precies aan zorg nodig denken te hebben. "Als de zorgbehoeftes van partner niet hetzelfde zijn, dan adviseren wij altijd om apart te vergelijken en apart af te sluiten", zegt De Kok. "De kans is groot dat voor elke van de ouders een andere verzekeraar het voordeligst is." Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd op de polis van één van de ouders.

Alleenstaande ouder: stijging zorgpremie €61,80 euro in 2023

Een alleenstaande ouder met een standaard eigen risico en een aanvullende verzekering voor tandarts- en orthodontiekosten gaat volgend jaar 61,80 euro meer betalen.

In dit geval gaat Pricewise uit van een aanvullende verzekering met volledige vergoeding van tandartskosten tot 250 euro en volledige vergoeding van orthodontie tot 18 jaar tot 1.500 euro. Er geldt dan wel een wachttijd van één jaar voor orthodontie.

"Het kan per situatie verschillen wat voordeliger is: een hogere premie met directe dekking of lagere premie met een jaar wachttijd", zegt Pricewise-directeur Hans de Kok. "Ga je voor de verzekering met wachttijd, dan betaal je het eerste jaar hogere premie maar dan kun je het jaar daarna gebruikmaken van de eenmalige vergoeding als je nog bij dezelfde verzekeraar zit."

Individuele zorgverzekering: stijging zorgpremie €200,40 op jaarbasis in 2023

De goedkoopste individuele basisverzekering met het hoogste eigen risico van 885 euro kost in 2023 per maand 102,95 euro. Dat is 200,40 euro meer dan de goedkoopste verzekering van 2022, die volgens Pricewise een maandpremie van 86,25 euro heeft. De keuzevrijheid voor zorgverleners is hierbij wel zeer beperkt.

"Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, kan dat veel extra kosten als je daar niet goed op let", zegt De Kok daarover.

LEES OOK: Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor het basispakket van de zorgverzekering in 2023: geen vergoeding voor vitamine D, wel voor anticonceptiepil