Op tal van plekken in Europa wordt melding gemaakt van oplevingen van besmettingen met het coronavirus.

Vliegmaatschappij Ryanair waarschuwt voor grote problemen als er een tweede coronagolf komt.

Op de beurs zakten aandelen van luchtvaartmaatschappijen maandag weg.

Een tweede golf van het coronavirus zou het herstel voor luchtvaartmaatschappijen naar volgend jaar kunnen duwen. Dat meldde Ryanair maandag. De Ierse prijsvechter verwacht sowieso deze hele zomer nog verlies te draaien. Toch kan de crisis ook kansen scheppen.

De vliegtuigmaatschappij zette in de maanden april tot en met juni, toen haar vliegtuigen helemaal aan de grond bleven, een verlies van 185 miljoen euro in de boeken. Ryanair hervatte de vluchten op 1 juli. In het lopende kwartaal verwacht het bedrijf nog wel opnieuw een verlies, maar minder groot.

Ryanair liet weten dat het onmogelijk is de duur van de coronaviruspandemie te voorspellen en dat een tweede golf van het virus in Europa deze herfst “onze grootste angst” is.

Oprispingen van coronavirus in Europa

In verschillende Europese landen is sprake van een toename van het aantal vastgestelde besmettingen van het coronavirus. Overheden nemen vooral op regionaal niveau maatregelen.

Zo heeft de Duitse deelstaat Beieren een verplichte test ingesteld voor seizoensarbeiders. En voor mensen die van vakantie terugkeren, moeten er centra komen langs wegen, op stations en luchthavens waar ze zich vrijwillig kunnen laten testen. De premier van de deelstaat, Markus Söder, heeft dit gezegd na een opleving van het virus, onder meer in een groentekwekerij.

Een andere opvallende gebeurtenis betrof een actie van de Britse regering. Die heeft Spanje zondag van de lijst veilige landen gehaald. Iedereen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomt vanuit Spanje moet daarom in principe twee weken in quarantaine. De Spaanse regering benadrukt juist dat het land veilig is voor Spanjaarden en toeristen.

In Frankrijk heeft de overheid maandag een nachtelijke avondklok ingesteld voor stranden in de Bretonse badplaats Quiberon aan de Atlantische kust, nadat vorige week een groot aantal coronabesmettingen was vastgesteld.

Ook parken en tuinen zullen 's nachts worden gesloten om grote bijeenkomsten van met name jongeren te voorkomen, zei een functionaris van de regionale regering.

Luchtvaartmaatschappijen dalen op de beurs

Op financiële markten is de zorg over nieuwe coronabesmettingen vooral terug te zien bij aandelen van luchtvaartmaatschappijen.

Het aandeel Ryanair raakte maandag 5 procent kwijt in Dublin. IAG, het moederbedrijf van British Airways en het Spaanse Iberia, zakte 8,8 procent en Lufthansa verloor 5,8 procent.

In Amsterdam daalde het aandeel Air France-KLM 5 procent en easyJet zakte 10 procent in Londen.

LEES OOK: Meer mensen willen een coronatest laten doen: dat wordt weer binnen 24 uur mogelijk