Internetreus Amazon is volgens The Wall Street Journal dicht bij een overname van Zoox, een Amerikaanse startup die zelfrijdende technologie ontwikkelt.

Zoox is opgericht in 2014 en werd tijdens de laatste investeringsronde gewaardeerd op 3,2 miljard dollar. Amazon zou minder dan dat willen betalen.

Amazon kan de technologie gebruiken voor het ontwikkelen van autonome bestelbusjes die pakketjes bezorgen.

Amazon heeft al een webwinkel, een gigantische clouddivisie en een eigen bezorgdienst met tientallen vliegtuigen en tienduizenden bezorgbusjes. Binnenkort voegt de internetreus daar mogelijk zelfrijdende auto’s aan toe.

Het Amerikaanse techconcern van oprichter Jeff Bezos voert vergaande overnamegesprekken met de startup Zoox die technologie voor autonome taxi’s ontwikkelt. Dat melden ingewijden aan The Wall Street Journal.

Zoox is opgericht in 2014 toen de hype over zelfrijdende auto’s op z’n hoogtepunt was. Mede-oprichter en CEO Tim Kentley-Klay wist door een combinatie van geheimzinnigheid en grote beloftes bijna een miljard dollar los te peuteren bij investeerders.

Zoox neemt het op tegen grote jongens

Zoox verenigde drie grote trends in een businessmodel: elektrische voertuigen, autonoom rijden en taxi-apps. In de visie van Kentley-Klay brachten in de toekomst elektrische robottaxi’s mensen op de plek van bestemming. En dat allemaal via een smartphone.

Lees ook op Business Insider

Het probleem voor Zoox: het ontwikkelen van elk van die pijlers kost bakken met geld. En op elk gebied is er een veel grotere concurrent met diepere zakken.

Zo bouwt Alphabet, het moederbedrijf van Google, zelfrijdende auto’s via dochteronderneming Waymo. Taxi-apps is het terrein van Uber (en in de VS Lyft). En elektrische auto’s is tegenwoordig het speerpunt van zo’n beetje elke autofabrikant.

Kentley-Klay moest in 2018 het veld ruimen. Hij werd vervangen door Aicha Evans, die bij chipmaker Intel de strategie voor de lange termijn uitstippelde.

Foto: Aicha Evans, de huidige CEO van Zoox. Bron: REUTERS/ Mike Blake
Foto: Aicha Evans, de huidige CEO van Zoox. Bron: REUTERS/ Mike Blake

Amazon investeerde al honderden miljoenen in autobedrijven

Tijdens de laatste investeringsronde in 2018 werd Zoox gewaardeerd op 3,2 miljard dollar. Amazon zou minder dan dat willen betalen voor het bedrijf, aldus anonieme bronnen aan The Wall Street Journal.

Het zou niet voor het eerst zijn dat Amazon snuffelt aan de autobranche. Het bedrijf heeft een team opgezet dat werkt aan zelfrijdende technologie, met als doel om autonome busjes te ontwikkelen die pakketjes bezorgen.

Ook stak Amazon vorig jaar geld in Aurora, nog een Amerikaanse startup die werkt aan zelfrijdende technologie. En Amazon pompte 700 miljoen dollar in Tesla-rivaal Rivian.

Lees meer: