Tesla start dit jaar met de verkoop en installatie van zijn innovatieve daken met dakpannen waarin zonnecellen zijn verwerkt. Zo zet de Amerikaanse ondernemer en miljardair Elon Musk een grote stap richting de bouwsector. Tesla is nu vooral bekend vanwege zijn elektrische auto’s.

Het Californische bedrijf onthulde het zonnepanelenplan afgelopen oktober, ongeveer een maand voordat het bedrijf zonnepanelenmaker SolarCity kocht voor omgerekend zo’n twee miljard euro. Volgens Musk is er een kans dat zijn ‘Solar Roof’ goedkoper uitvalt dan een normaal dak, met name door lagere arbeidskosten.

De verkoop van de zonnedaken van Tesla begint dit jaar in de Verenigde Staten. De innovatieve dakpannen moeten ook in andere landen beschikwaar worden, waaronder Nederland. Maar “op dit moment is nog geen datum bekend”, zo laat de woordvoerder van Tesla Benelux desgevraagd weten aan Business Insider Nederland.

Hieronder lees je alles wat je moet weten over het nieuwe zonnedak van Tesla.


Tesla komt met vier typen dakleien die bij verschillende huizen passen.


Hieronder zie je Tesla's dakpannen van glas.


Glimt behoorlijk.


Tesla verstopt de zonnecellen achter het glas...


...daardoor zie je niet dat het dak zonnecellen bevat. Dat is de basis van Tesla's idee van een dak dat zonne-energie omzet: een product dat er goed uitziet én efficiënt is.


Musk benadrukte tijdens de lancering dat hij de concurrentie op het esthetische vlak ontzettend belangrijk vindt.


"Om te beginnen heb ik nog nooit een zonnedak gezien dat ik ook wilde hebben. De meeste zien er gek uit", aldus Musk afgelopen jaar. "Stuk voor stuk zijn ze erger dan een gewoon dak. Dus je zult op looks moeten concurreren, anders hoef je niet eens een zonnedak te maken."


Musk was het meest enthousiast over de Franse leistenen dakpan. "Dit ontwerp was het lastigste", zei hij. Op deze foto zie je goed hoe de zonnecel verstopt zit in de dakpan.


"Mijn eigen dak heeft stenen in die Franse stijl, dus ik wilde die absoluut in een zonnepanelen-variant maken. Het is ons gelukt, maar het was wel ontzettend moeilijk", zei Musk.


Musk zei tijdens een persconferentie dat elke dakpan is gemaakt door middel van een proces waarbij water wordt gebruikt om designs te printen, 'hydrographic coloring'.


"Die manier van produceren zorgt ervoor dat elke dakpan uniek is", aldus Musk.


Dit proces staat onder leiding van een geheel nieuwe afdeling binnen Tesla, de 'glasafdeling'. Volgens Musk worden bij het proces veel technieken gebruikt die uit de auto-industrie komen.

Hier lees je meer over Tesla's glasafdeling.


Musk zei dat het zonnedak goedkoper kan uitvallen dan een traditioneel dak, maar prijzen van zijn nieuwe product heeft Musk nog niet gegeven. De voormalige CEO van SolarCity, Lyndon Rive, zei in november: "We verwachten dat we rond de veertig dollarcent per watt aan vermogen kunnen zitten als we op grote schaal produceren" voor de zonnecellen. Dat zou ongeveer hetzelfde zijn als de concurrentie.


"We hebben de beste cellen voor de laagste prijs. Net zoals we de beste cel voor batterijen hebben tegen de laagste prijs", zei Musk in november. "We hebben de meest efficiënte cel voor de laagste prijs."


Rive gaf aan dat klanten het zonnedak waarschijnlijk gewoon met een lening kunnen financieren, en niet leasen. "In dat geval komt het eigenaarschap van het dak na verloop van tijd in handen van de huiseigenaar", zei hij.


Tesla's strakke glazen dakpan creëert een "meer moderne look", aldus Musk.


Deze glazen dakpan is - in tegenstelling tot de Franse leisteen en de glazen dakpan met een structuur - ontworpen zodat je de onderliggende zonnecellen vanuit verschillende hoeken kunt zien.


"Vanaf de straat lijken deze dakpannen volledig ondoorzichtig. Maar voor de zon zijn ze transparant", aldus Musk. Je kunt je wel afvragen wat de meerwaarde is van een transparante dakpan als dat effect alleen zichtbaar is vanuit de lucht.


Tot slot, de Toscaanse dakpan. Het dak dat Musk tijdens de lancering liet zien was niet volledig gemaakt van Toscaanse dakpannen. Integendeel, alleen de donkere tegels op onderstaande foto bevatten zonnecellen.


Net als bij de glazen dakpan, liet Musk maar wat graag zien dat onder een bepaalde hoek de zonnecel ook bij de Toscaanse dakpan zichtbaar is.


Hier zie je goed hoe het dak met Toscaanse pannen eruit zien als het eenmaal gemonteerd is.


Musk liet ook zien hoe sterk de dakpannen zijn. In oktober twitterde hij al dat je op de dakpannen kunt lopen, net als op een stoeptegel.


Musk twitterde ook dat zijn zonnedakpannen gemaakt kunnen worden met verwarmingselementen om zo eventuele sneeuw te laten smelten. Hij voegde eraan toe dat zo'n verwarmingselement niet heel veel energie vreet een eerder "netneutraal" zou zijn.


De zonnecellen worden geproduceerd in een fabriek in Buffalo, New York.

Tesla en Panasonic gaan de zonnecellen produceren in Buffalo, New York, vanaf medio 2017.


Musks zonnedak is een van de producten rond duurzame energie die Tesla aanbiedt sinds de overname van SolarCity.

Tesla verkoop ook de Powerwall 2, een oplaadpunt voor particulieren, en de Powerpack 2, voor de commerciële sector.