Jon Levy plaatst zichzelf continu in ongemakkelijke situaties. Zo doet hij dingen als aan een bekend iemand vragen of die zich wil aansluiten bij zijn groep ‘Influencers’.

Levy begon zes jaar geleden met de ‘Influencers’. Hij wilde in een soort van TED Talk-achtige setting van verschillende mensen leren in zijn appartement in Manhattan.

Inmiddels nemen er volgens Levy zo’n 900 mensen deel aan zijn Influencer-diners. Dankzij partnerdeals kan hij er inmiddels ook wat aan verdienen.

Hij verzamelde alle inzichten die hij opdeed tijdens deze meetings en zijn wereldreizen in zijn boek The 2 AM Principle.

Zijn blik op het leven is voor een groot deel gebaseerd op zijn idee van ‘optimale angst’. Zo schrijft hij: “Als je hartslag niet omhoog gaat, dan is de uitdaging te makkelijk. Wil je een interessant leven leiden, dan moet je af en toe uitdagingen aangaan waarvan je de uitkomst niet precies weet.”

Positieve stress

Hij baseert dit op onderzoek uit het begin van de twintigste eeuw van Robert M. Yerkes en John D. Dodson. Zij stellen dat er een ideale hoeveelheid stress voor je lichaam om optimaal te presteren.

Dit werd later onderstreept door andere onderzoekers, waaronder een Hongaarse psycholoog. Die hing er de term 'flow' aan, een staat van nervositeit die voor een piekprestatie zorgt. Iets waar professionele sporters regelmatig mee te maken hebben.

In The 2 AM Principle zegt Levy dat je dit ook kunt gebruiken in sociale aangelegenheden.

Zo promoot hij het omarmen van de adrenaline die komt kijken bij zenuwachtigheid, in plaats van ervoor weg te rennen. Zoals Stanford-professor Kelly McGonigal ook uitlegt in haar TED Talk: stress (of nervositeit) is niet per se slecht. Je versnelde hartslag is bedoeld om je lichaam klaar te maken voor actie. Deze energie wordt alleen negatief wanneer onze gedachten het gaat koppelen aan de angst om te falen.

Levy: "Het draait helemaal om het vinden van een blije, gemiddelde staat van optimale angst. Die plek net buiten je comfort zone waar dingen spannend en leuk zijn, maar niet ongezond."

LEES OOK: Geld verdienen met wat je echt leuk vindt? 7 inspirerende voorbeelden van een carrièreswitch