ANALYSE – Miljardairs zijn tegenwoordig best wel controversieel. Sommige mensen bewonderen de extreem rijken, anderen geven ze de schuld van maatschappelijke problemen.

Volgens techondernemer en miljardair Mark Cuban is miljardair worden vooral een kwestie van geluk. Cuban ziet echter geen grote nadelen in de status van miljardair. Dus, hoe word je er een?

Er zijn drie legale manieren om miljardair te worden:

De eerste is de ontvangst van een erfenis. Volgens zakenblad Forbes bereikten afgelopen jaar ongeveer 30 procent van de 400 rijkste mensen in de VS de status van miljardair door geld te erven. Dus als je denkt dat je niet in staat bent om zelf een miljard te verdienen, moedig dan je ouders aan.

Trouwen met miljarden is ook een optie. Volgens Forbes zijn er 735 miljardairs in de VS. De meesten zijn waarschijnlijk getrouwd, maar dat kan tijdelijk zijn. En er lopen altijd wel een paar vrijgezellen rond onder de miljardairs.

Echter, verreweg de meest gebruikelijke manier om miljardair te worden in de VS is door heel veel geld te verdienen. Liefst 70 procent van de miljardairs op de Forbes 400-lijst heeft dat gedaan.

Maar hoe verdien je miljarden?

Zo word je miljardair

Uitzonderingen daargelaten, word je geen miljardair door een hoog salaris te verdienen of veel te sparen. Zelfs grootverdieners zoals de voormalige American football-ster Tom Brady redden dat niet met alleen salaris.

Een nieuwe sportuitzendovereenkomst zal Brady bijvoorbeeld naar verluidt 375 miljoen dollar opleveren over een periode van 10 jaar. Na aftrek van belastingen levert hem dat ongeveer 20 miljoen dollar per jaar op. Als dat Brady's enige inkomen zou zijn en hij spaarde alles, dan zou het hem nog steeds 50 jaar kosten om miljardair te worden.

Dé manier om miljarden te verdienen is het bezit van activa die miljarden waard worden.

Voor de meeste miljardairs betekent dit aandeelhouder zijn in bedrijven. Voor sommigen gaat het om partner zijn in hedgefondsen of private-equityfondsen die veel geld verdienen. Of iemand kan licentieovereenkomsten sluiten, zoals de deal van miljardair en voormalig basketbalster Michael Jordan met Nike.

Sommige miljardairs krijgen loonstrookjes, net als de rest van ons. Maar die dragen meestal maar een klein deel bij aan hun vermogen.

Neem bijvoorbeeld superbelegger Warren Buffett. Hij krijgt 100.000 dollar per jaar betaald van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Zijn echte rijkdom komt van de aandelen Berkshire die hij kocht en bezit - een belang dat in de afgelopen zes decennia in waarde is gestegen van een investering van 450.000 dollar tot ongeveer 122 miljard dollar nu.

Dit principe geldt overigens niet alleen voor de Verenigde Staten. Een onderzoek naar het creëren van rijkdom in Noorwegen leidde tot dezelfde conclusie: "Een zeer klein deel van de mensen wordt rijk door inkomsten uit arbeid"

Dus het belangrijkste om te onthouden is: creëer of koop iets en zorg dat het miljarden waard wordt.

Als je door de Forbes 400-lijst van rijkste personen in de VS bladert, kom je veel mensen tegen die oprichter of mede-oprichter zijn van bedrijven die ooit nauwelijks iets waard waren en in de loop van de tijd miljarden waard zijn geworden. Tesla, Microsoft, Oracle, Google, Facebook, Bloomberg, Berkshire Hathaway, Dell, Airbnb, Nike, Amazon, Walmart, enzovoorts.

Veel van de bedrijven die je op de Forbes-lijst ziet, brengen bovendien meerdere miljardairs voort. Je hoeft dus niet per se zelf een bedrijf op te richten of te kopen. Je hoeft alleen maar in het bedrijf te stappen als het weinig waard is, en moet dan een belang nemen dat groot genoeg is om het over een langere periode miljarden waard te laten worden.

Dan zijn er nog een paar andere punten:

  • Tijd en focus. De meeste selfmade miljardairs zijn volhardend. Amazon, Google, Microsoft, Oracle en andere leveranciers van miljardairs zijn al tientallen jaren oud. Warren Buffett deed er drie decennia over om miljardair te worden.
  • Geluk helpt ook - heel veel. Mark Cuban zei onlangs ook dat miljardair worden een kwestie van geluk is. Dat is een verfrissend perspectief. Geluk speelt een veel grotere rol bij succes dan de meeste mensen denken. Maar het is natuurlijk niet alleen geluk - Cuban en andere selfmade miljardairs zijn bedrijven begonnen en hebben ze vervolgens succesvol gemaakt, iets wat de meeste mensen niet doen.
  • Wonen in Amerika helpt. Er zijn volgens Forbes 2.640 miljardairs in de wereld. Ongeveer 735 van hen wonen in de VS: dat is meer dan in welk ander land of gebied ook.

Kortom, als je geen miljarden gaat erven of trouwt met een miljardair, dan is de meest beproefde weg naar de status van miljardair deze: start of koop een klein bedrijf en maak er een enorm bedrijf van.

Niemand wordt trouwens geboren met de kennis of vaardigheid om miljardair te worden. Maar dat betekent dat niet dat het onmogelijk is om je bepaalde vaardigheden eigen te maken.

LEES OOK: Van weeskind tot de grootste uitdager van Elon Musk: dit is het verhaal van BYD-oprichter Wang Chuanfu