De Amerikaanse techondernemer en miljardair Mark Cuban, erkent dat hij waarschijnlijk niet opnieuw een miljardair zou worden, als hij het nog een keer zou proberen. Extreem rijk worden is vooral een kwestie van geluk. “Iedereen die beweert dat ze het weer zou lukken, liegt dat hij barst”, zei Cuban deze week in een podcast.

De 65-jarige Cuban, die een geschat vermogen van bijna 7 miljard dollar heeft (omgerekend ruim 6 miljard euro), trad donderdag op in de podcat What Now‘ van tv-presentator en cabaretier Trevor Noah.

Het ging daarbij onder meer over de vraag waarom Cuban zijn belang in Amerikaanse basketbalteam Dallas Mavericks had verkocht en waarom hij na vijftien seizoenen wil stoppen met het TV-programma ‘Shark Tank’, dat in Nederland bekend is als Dragon’s Den.

Op een gegeven moment vroeg Noah aan Cuban hoe hij een miljardair is geworden. “Iedereen die miljardair is en denkt dat nog een keer voor elkaar te kunnen krijgen, liegt dat hij barst”, antwoordde Cuban.

"Als internetbedrijven niet explosief waren gegroeid toen wij AudioNet startten, zou je niet eens weten wie ik was. Zo werkt dat gewoon", legde hij uit.

AudioNet was een streamingbedrijf dat Cuban in 1995 had opgericht. Het ging na een paar jaar verder onder de naam Broadcast.com. Dat bedrijf werd in 1999 voor 5,7 miljard dollar overgenomen door Yahoo, waardoor Cuban puissant rijk werd. Echter, een paar jaar later besloot Yahoo om Broadcast.com op te doeken, omdat het te weinig opleverde.

Miljonair worden is minder lastig dan de status van miljardair bereiken

Cuban denkt dat hij waarschijnlijk wel miljonair zou kunnen worden, als hij opnieuw zou moeten beginnen. Maar dat zou vooral komen door zijn ervaring als ondernemer. Hij denkt niet dat hij nogmaals miljardair zou worden.

"Het hele miljardair zijn, het bezit van honderden miljoenen dollars, dat is gewoon abnormaal en een kwestie van geluk", stelt de techondernemer.

Volgens Cuban doet de kans om zo rijk te worden zich maar zelden voor. Als voorbeelden van dergelijke kansen noemt hij het beginnen van een hedgefonds, de mogelijkheid om veel groeifinanciering op te halen met een startup, een bedrijf dat je hebt opgericht naar de beurs brengen, of het verkopen van een bedrijf dat je hebt opgebouwd tegen een gunstige prijs.

"Om miljardair te zijn, moet er iets zijn dat een grote hefboomwerking heeft, iets wat gewoon financieel explodeert", zegt hij.

Cuban werd rijk door een aantal slimme zakendeals en investeringen. Hij gaf eerder toe dat hij als belegger één miljard dollar in aandelen Amazon heeft gestoken, wat een zeer lucratieve belegging is gebleken.

In 1982 startte Cuban zijn eerste bedrijf: MicroSolutions. Acht jaar later verkocht hij dat voor 6 miljoen dollar, waarbij hij 2 miljoen dollar aan de verkoop overhield. Zijn grootste deal was toen hij Broadcast.com aan Yahoo verkocht.

Afgelopen december verkocht Cuban zijn aandelenbelang in basketbalteam Dallas Mavericks voor 3,5 miljard dollar aan de familie Adelson, die rijk is geworden met het uitbaten van casino's.

LEES OOK: Miljardairs spotten? Bij deze evenementen zijn de allerrijksten ter wereld aanwezig in 2024