In augustus worden er definitief knopen doorgehakt. Maar de contouren van het nieuwe bezuinigingspakket krijgen al vorm.

Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom lijken niet te buigen voor de maatschappelijke druk, onder meer van vakbonden en werkgevers, om de teugels een beetje te laten vieren.

Als het Centraal Planbureau (CPB) in augustus nog steeds voorspelt dat Nederland zonder extra maatregelen in 2014 uitkomt op een begrotingstekort van meer dan 3 procent, is de kans zeer groot dat het kabinet kiest voor een aanvullend pakket van hogere belastingen en snijden in de uitgaven.

Bezuiniging 6 miljard euro

In maart dit jaar werd een dergelijk pakket al voor ruim 4 miljard euro ingevuld. Grote brokken in dit pakket zijn een verhoging van de inkomstenbelasting en het bevriezen van de lonen van ambtenaren, samen goed voor zo’n twee miljard euro. Daarnaast zou een beoogde lastenverlichting voor bedrijven worden uitgesteld en krijgen werkgevers te maken met de topheffing op hoge inkomens.

Voor het resterende bedrag liggen inmiddels een paar opties op tafel, zo melden NRC Handelsblad en de Volkskrant donderdag en vrijdag.

1) Op voorspraak van PvdA-leider Diederik Samsom zou het kabinet ontslagvergoedingen die in zogenoemde stamrecht bv's zitten - als spaarpot voor aanvullend inkomen in de toekomst - eenmalig willen laten uitkeren tegen een fiscaal voordelig tarief. Aan de ene kant zou dat een bestedingsimpuls kunnen geven, terwijl dit direct belastinginkomsten oplevert.

2) Bezuinigingen op de zorgkosten, onder meer door de zorgtoeslag meer toe te snijden op lagere inkomens en vergoedingen voor medicijnen te beperken.

Hoe de maatregelen precies worden ingevuld zal pas eind augustus duidelijk zijn.

Lees ook op Z24

'Rutte moet regeren, niet polderen'

Dit zijn de redenen voor de hoge werkloosheid

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl