Volgens een veel gehoord cliché is ondernemen risico nemen. Hierop valt het nodige af te dingen. Want met ondernemers die – bewust of onbewust – veel risico’s nemen, loopt het doorgaans niet goed af. Als slimme ondernemer wil je juist elk vermijdbaar risico uitbannen.

Bij dit streven vindt je een goede bondgenoot in je verzekeraar. Arjan Hendriksen legt uit voor welke tegenslagen je verzekeraar je allemaal kan behoeden en hoe dat werkt. Hendriksen is manager risicobeheersing bij Interpolis.

Gemeenschappelijk belang

Er zullen niet veel ondernemers zijn die hun verzekeraar zien als business partner. Toch is dit niet zo’n rare gedachte. Jij en je verzekeraar hebben een groot gemeenschappelijk belang: het verlagen van jouw totale schadelast.

Interpolis Total cost of risk

Verzekeraars werken dan ook graag met jou samen om alle vermijdbare risico’s voor jouw onderneming op te sporen en beheersbaar te maken.

Van materiële schade tot gezichtsverlies

Met vermijdbare risico’s bedoel ik niet alleen de kans op materiële schade door bijvoorbeeld brand of inbraak. De gevolgschade van dit soort incidenten kan vele malen groter zijn.

Wat betekent het als je bedrijf dagen of weken niets kan produceren of leveren? Wat betekent imagoschade voor jouw bedrijf? Hoe reageren jouw klanten als de kwaliteit van jouw producten opeens onder de maat is? Hoe kijkt de buitenwereld naar je als er in jouw bedrijf relatief veel ongevallen gebeuren?

Deze voorbeelden kunnen stuk voor stuk het voortbestaan van je bedrijf bedreigen. Voorkomen is dus altijd beter dan verzekeren.

Risicoanalyse

Bedrijfsverzekeraars zoals Interpolis hebben specialisten in dienst die dag in dag uit bedrijven en organisaties adviseren over schadepreventie. Deze risk engineers zijn technisch geschoold, hebben ook verstand van bedrijfsprocessen en werken zeer nauwgezet en systematisch.

Het is misschien moeilijk voor te stellen wat een risk engineer concreet voor je kan betekenen. Daarom een paar voorbeelden uit de praktijk.

Verkeerd blusmiddel

Bij een bezoek aan een groot bedrijf werd uiteraard ook de serverruimte bekeken. Met alle aanwezige elektra en elektronica is hier relatief veel kans op het ontstaan van brand. Het bedrijf was zich hiervan goed bewust en had in de serverruimte een automatisch blussysteem geïnstalleerd.

De risk engineer zag echter direct dat het een verkeerd blusmiddel was. Het gebruik daarvan kan grote schade aan apparaten toebrengen.

Incidenten met uitzendkrachten

Een van onze klanten kampte met relatief veel ongevallen met uitzendkrachten. Eén van onze risk engineers ging op onderzoek uit. Als eerste ging hij na hoe uitzendkrachten werden geïnstrueerd en ingewerkt.

Elke nieuwe medewerker kreeg een fraaie instructiefilm te zien. Dus daar leek het niet aan te liggen. De risk engineer besloot de film zelf te bekijken en kwam tot een verrassende ontdekking. De film bleek onvoldoende de risico’s te benoemen die de ongevallen veroorzaakten.

Voorbereiding noodsituaties

Bij een calamiteit wil je dat iedereen snel het pand kan verlaten. Je wilt ook dat (brand)gevaarlijke processen en machines direct worden stilgezet. En je wilt dat hulpverleners snel de plaats van het onheil kunnen bereiken.

Hierbij is het dus van het grootste belang dat poorten, deuren, afsluiters, schakelkasten en bluswater snel toegankelijk zijn. Regelmatig zien wij verbeterpunten bij bedrijven op het gebied van voorbereiding noodsituaties.

Op dit onderwerp kunnen onze risk engineers bedrijven dan ook doorlichten en adviseren. Zie ook onze whitepaper over voorbereiding op noodsituaties.

Helpende ogen

Vraag je verzekeraar om minstens een keer per jaar een risicoanalyse uit te voeren. Vraag hem ook om advies voordat je gaat bouwen, verbouwen of nieuwe, zware machines en installaties in gebruik neemt.

Risk engineers zijn getraind om risico’s te zien die je zelf niet ziet. Bedenk hierbij dat het advies dat je krijgt, voorkomt uit een gemeenschappelijk belang: minder schade.

Wil je meer weten?

Lees dan ook mijn columns Hoe risicobeheersing miljoenen aan bouwschades voorkomt en Riskmanagement: verlaag je kosten en verhoog zo de winst. Je kunt ook een e-mail sturen naar [email protected].

Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing bij Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl