In Brazilië en de Verenigde Staten verwachten mensen een ferme handdruk. Veel sterker dan dat we hier in Nederland en bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk gewend zijn.

Ieder land heeft een unieke etiquette. Ben je vaak op reis, voor je werk of privé? Dan kan het handig zijn om te weten wat de culturele verschillen zijn bij begroetingen.

We maakten een handige gids voor het handen schudden in 14 landen. Met dank aan de informatie van BBC en Mental Floss.


Verenigde Staten: Stel jezelf voor met een ferme handdruk.

verenigde staten


Verenigd Koninkrijk: Geef de ander een normale tot lichte handdruk. Nadat je elkaar een hand hebt gegeven ga je niet te dicht bij je gesprekspartner staan.

verenigd koninkrijk


Brazilië: Geef langdurig een handdruk en kijk de ander in zijn ogen. Herhaal dit wanneer je afscheid neemt.

brazilie


China: Het draait allemaal om de leeftijd: groet eerst de ouderen. Houd de hand niet te sterk vast en maak een kleine buiging. Kijk de ander niet recht in de ogen aan.

china


Turkije: Een ferme handdruk is onbeleefd. Houd de hand wel lang vast.

turkije


Marokko: Geef een rustige handdruk. Schud alleen je hand als de ander hetzelfde geslacht heeft.

marokko


Verenigde Arabische Emiraten: Begin met handen schudden bij de oudste persoon die aanwezig is. Er wordt een langzame handdruk van je verwacht. Trek je hand dus vooral ook niet te snel terug.

vae


Rusland: Schud geen handen met iemand van de andere sekse, tenzij je in een zakelijke situatie bent. Een man hoort de hand van een vrouw te kussen.

rusland


Australië: Ben je een vrouw die een hand aan een man geeft? Steek dan als eerste je hand uit. Vrouwen schudden geen handen met andere vrouwen.

australie


Thailand: Schud geen handen. De ander zal zijn handen tegen elkaar leggen ter hoogte van zijn borst en voorover buigen. Doe hetzelfde.

thailand


Mexico: Je geeft als man zijnde een langdurige hand, mogelijk gevolgd door een knuffel.

mexico


Zwitserland: Geef iedereen een hand en spreek de anderen aan met hun titel (denk meneer, mevrouw) gevolgd door hun achternaam.

zwitserland


Zuid-Korea: De oudste steekt als eerste zijn hand uit. Pak de hand zachtjes beet.

zuid korea


Frankrijk: Geef een korte, lichte handdruk.

frankrijk

LEES OOK: 10 kenmerken van extreem saaie mensen – wees gewaarschuwd