De angst voor verveling is een diepgewortelde, maar onze angst om zélf anderen te vervelen is nog veel groter.

Hoeveel van de onderstaande zaken kun jij afstrepen?

We keken naar verschillende onderzoeken en meningen, zodat je saaie mensen kunt herkennen en kunt voorkomen dat je zelf net zo erg wordt.


1. Saaie mensen voeren onevenwichtige gesprekken

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

Idealiter vind je in een gesprek een goede balans tussen praten en luisteren. Saaie mensen gaan juist voor het uiterste van één van deze twee. Ze luisteren zonder ook maar iets te zeggen, of ze praten maar luisteren niet.


2. Saaie mensen hebben geen idee of mensen bij het gesprek betrokken zijn

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

Als je empathisch niet zo sterk bent, begrijp je waarschijnlijk ook de lichaamstaal van anderen niet.

Volgens Quora-gebruiker Garrick Saito is iemand saai "als hij maar doorpraat en de lichaamstaal van een ander negeert. Ook als het lichaam zegt (misschien niet duidelijk genoeg): 'Ik ben niet geïnteresseerd in je verhaal, maar ik knik uit beleefdheid'."

Lees ook dit artikel van onze Amerikaanse collega's over lichaamstaal.


3. Saaie mensen kunnen anderen niet aan het lachen maken

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

Humor laat zien dat je 'cognitief flexibel' bent: je kunt een idee van verschillende kanten belichten en beoordelen. Saaie mensen zijn hier niet goed in.


4. Saaie mensen doen altijd hetzelfde

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

Quora-gebruiker Andy Warwick klaagt over zijn vrienden die iedere week naar dezelfde kroeg gaan en dan zeuren over zijn afwezigheid omdat hij naar een museum is, een boek leest of op reis is.

"Ik vind iemand saai wanneer hij een huismus is zonder variatie in zijn leven. Verschillende ervaringen zorgen ervoor dat je juist iets hebt te vertellen als je naar de kroeg gaat," aldus Warwick.


5. Saaie mensen hebben nooit iets te zeggen in een gesprek

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

Alexa Knowles zegt: "Terwijl luidruchtige, saaie mensen denken dat zij de meest interessante persoon zijn in een groep, denkt de stille saaie juist dat hij beter niets kan zeggen. Want waarom zou iemand naar hem willen luisteren? Dit zijn de types die reageren met: 'Ik weet het niet, denk ik'."


6. Saaie mensen hebben geen eigen mening

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

Zonder mening heb je weinig toe te voegen aan een gesprek. Maranda Marvin: "Mensen die niet verder kunnen kijken dan wat ze geleerd hebben zijn saai. Deze mensen kunnen alleen hun bekrompen mening over onderwerpen delen."


7. Saaie mensen weten niet hoe ze een goed verhaal moeten vertellen

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

"Om iemand echt te interesseren, moet je een verhaal kunnen vertellen," zegt Dave Cheng. "Je moet het verhaal delen om anderen aan te moedigen ook hun verhaal te delen."


8. Saaie mensen kunnen zich niet in een ander verplaatsen

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

"Saaie mensen kunnen (of willen) zich vaak niet verplaatsen in een ander," zegt Drew Austin. "Terwijl deze kwaliteit er juist voor zorgt dat je een interessant gesprek krijgt."


9. Saaie mensen hebben niets nieuws toe te voegen

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

Hersenonderzoek laat zien dat we geprogrammeerd zijn om nieuwe dingen te ontdekken. Ofwel: heb jij de luisteraar niets nieuws te melden, dan ga je diegene niet prikkelen.

Stan Hayward: "Voor mij is iemand pas saai als ik niets van hem kan leren. Het duurt dus even voordat ik kan bepalen of iemand écht saai is, al geven sommige mensen al vroeg in de relatie signalen."


10. Saaie mensen betrekken niemand in het gesprek

Foto: Mike Nudelman/Business Insider

Marie Holland: "Iemand is saai wanneer hij iemand anders niet in een gesprek kan betrekken. Meestal komt dit doordat de 'saaie persoon' zijn punt wil maken en te veel uitweidt over details die er niet toe doen."

Dit heeft dus weer alles te maken met het aanvoelen van lichaamstaal. Als je niet doorhebt dat je een ander buitensluit, ben je saai.

LEES OOK: 7 levensvragen over geluk, werk en liefde die iedereen zichzelf kan stellen als volwassene