Het debat in de Verenigde Staten over het aan banden leggen van wapens heeft een kookpunt bereikt na de schietpartij op een middelbare school in Parkland in Florida waarbij 17 doden vielen.

Het Amerikaanse Congres is nu aan het debatteren over het aanscherpen van de bestaande wapenwetten. Met het (afgezwakte) plan van president Trump waarin hij strengere regels voorstelt, lijkt het erop dat er iets gaat veranderen op dat gebied. Zaterdag demonstreerden honderdduizenden jongeren en hun ouders in de VS tegen vuurwapengeweld en de macht van de wapenlobby tijdens de ‘March for Our Lives’.

Zoals vaker gebeurt na massale schietpartijen wijzen mensen die voor de inperking van wapenbezit zijn op voorbeelden in het buitenland om aan te tonen dat strengere regels vuurwapengeweld terugdringen.

Het klopt dat in veel landen buiten de VS het aantal slachtoffers van schietpartijen per 100.000 inwoners een stuk lager ligt.

Om een beter zicht te krijgen op hoe dat wereldwijd zit hebben journalisten van de verschillende edities van Business Insider een aantal vragen beantwoord over de wapenwetten in hun land.

We stelden vier vragen:

  • Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?
  • Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?
  • Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?
  • Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Dit zijn de antwoorden:


Groot-Brittannië

Foto: source Scott Barbour/Getty Images
Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?

Lang en relatief moeilijk. De politie moet je een vergunning geven om een geweer of munitie te kunnen kopen.

Om in aanmerking te komen voor een vergunning moet je een formulier van 15 pagina's invullen waar je op aangeeft welk type geweer of pistool je wilt en waarom je dat wilt. Geldige redenen zijn schieten als sport en ten behoeve van faunabeheer. Ook het verzamelen van geweren en onderzoek zijn geldige redenen, maar zelfverdediging wordt expliciet uitgesloten.

Daarna moet je worden ondervraagd door de lokale politie en bewijzen dat je een verantwoordelijke wapenbezitter bent en een kluis hebt om het wapen te bewaren. Je hebt twee referenten nodig en de politie kan vragen om een medisch onderzoek.

Als de politie later beslist dat je geen vuurwapens mag hebben, dan kunnen ze eisen dat je ze inlevert. Je moet de politie ook elke keer op de hoogte stellen van de aankoop, verkoop, vernieling of het verlies van een wapen.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

60 dagen.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Er is een algemeen verbod op pistolen en de meeste semi-automatische geweren. Hagelgeweren en jachtgeweren en sommige andere vuurwapens zijn wel toegestaan.

Wat denk je van het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Het doel moet zijn om te voorkomen dat er schietpartijen plaatsvinden op scholen in plaats van ze sneller te kunnen beëindigen als het er toch van komt. De laatste grote schietpartij op een Britse school was 22 jaar geleden in Dunblane in Schotland.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Nee. Er is wel vuurwapengeweld, vooral in bepaalde delen van Londen waar bendes actief zijn. Maar de meeste Britten zullen "neergeschoten worden" niet erg hoog zetten op de lijst van zaken waar ze zich druk om maken.

- Kieran Corcoran, Business Insider UK


Italië

Foto: Scott Barbour/Getty Images

Hoe verloopt de procedure om een wapen te kopen in jouw land?

In Italië kopen en bezitten mensen een wapen om drie verschillende redenen: zelfverdediging, jagen en sportschieten.

Ze hebben een wapenvergunning nodig van de politie (in het Italiaans: "porto d'armi") en voldoen aan bepaalde lichamelijke en psychologische voorwaarden, zoals: geen psychiatrische problemen, geen alcohol- of drugsverslaving en je moet 18 jaar of ouder zijn.

Vooral mensen die een wapen willen hebben om zichzelf te kunnen verdedigen moeten een goede reden aangeven die kan rechtvaardigen waarom ze zich willen bewapenen.

Veiligheidsexpert Carlo Biffani van Security Consulting Group legt uit: "Als mijn leven constant in gevaar is vanwege mijn werk, omdat ik bijvoorbeeld een juwelier ben die doelwit kan worden van criminelen, dan kan ik die onveilige situatie aandragen om toestemming te krijgen. "

Naast een vergunning moet het bezit van wapens en munitie ook worden gemeld aan de politie.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen te krijgen?

Het hele bureaucratische proces kan 90 dagen of meer duren.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Over het algemeen kunnen mensen drie geweren hebben, zes wapens voor de schietsport en een onbeperkt aantal jachtgeweren, maar je er niet mee naar buiten als je geen vergunning hebt. "Met een vergunning voor zelfverdediging kan ik bijvoorbeeld de straat op met een semi-automatisch geweer met 12 tot 13 kogels of een revolver met 5 tot 6 kogels", zegt Carlo Biffani.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Het voorstel van Trump na de schietpartij in Florida heeft een enorm debat losgemaakt in Italië.

Volgens Giuseppe Soddu, directeur van de middelbare school "Liceo classico Parini" in Milaan is het een "idioot" voorstel.

"Het kan de oplossing niet zijn en het moet worden verworpen", zegt hij. "Leraren hebben de verantwoordelijkheid om les te geven: ze kunnen niet de politie vervangen of hun taken uitvoeren."

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Het is heel moeilijk om de angst te worden neergeschoten te meten, maar experts hebben onderzocht hoe onveilig Italianen zich voelen. Ondanks een daling van het aantal moorden, diefstallen en overvallen in de eerste maanden van 2017 blijft de criminaliteit in de perceptie hoog.

Volgens het laatste rapport van het Italiaanse instituut Osservatorio europeo sulla sicurezza (2017) is het niveau van onveiligheid in 2017 opgelopen tot 41,4% tegenover 41% in 2016. Maar in december 2012 bedroeg dat cijfer nog 50,3%.

Het gevoel van onveiligheid groei echt hard als in de analyse ook de angst van Italianen meenemen om getroffen te worden door een terroristische aanval: dat percentage is in de laatste zeven jaar gestegen van 29,3% (november 2010) tot 44,3% (januari 2017).

- Marco Cimminella, Business Insider Italia


Verenigde Staten

Foto: Spencer Platt/Getty Images

Hoe verloopt de procedure om een wapen te kopen in jouw land?

De procedure varieert van staat ot staat, met de ene strenger dan de andere.

In het algemeen is het vrij simpel. Vergunde wapenverkopers zijn verplicht om zowel bij de staatsoverheid als de federale een check naar de achtergrond van de koper te doen. Privéverkopen en verkopen op wapenshows zijn hiervan vrijgesteld. Sommige staten stellen een wachttijd in of beperken het aantal wapens dat in een bepaalde periode verkocht kan worden.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

Ook dit hangt af van de staat waarin je een wapen wil kopen. Sommige staten hebben een systeem voor de ‘background check’ die maar een uurtje nodig hebben. Acht staten hanteren een bedenktijd.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Een breed aanbod aan wapens is legaal in de VS, waaronder veel semi-automatische geweren. Tot 2004 waren deze deels verboden, maar dat is sindsdien versoepeld. De National Firearms Act beperkt bezit van machinegeweren of automatische wapens van voor 1984. Ook limiteert deze wet de verkoop van jachtgeweren.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Een enquête van Quinnipiac University van eerder deze maand wees uit dat 58 procent van de respondenten tegen Trumps voorstel waren. 40 procent steunt de maatregel juist, terwijl eerdere polls een minder groot verschil tussen de twee groepen liet zien. Bij SurveyMonkey bleek dat de meeste Amerikanen denken dat het plan scholen ‘enigszins onveiliger’ of ‘veel onveiliger' zal maken.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

32 procent van de Amerikanen karakteriseert wapengeweld momenteel als ‘een crisis’ en nog eens 37 procent merkte het aan als ‘zeer ernstig’. In een CNN-poll na de Parkland-schietpartij zei 57 procent van de respondenten dat ze ‘enigszins of erg bezorgd waren dat zij of een familielid een slachtoffer zouden worden van vuurwapens’.


Duitsland

Foto: Sean Gallup/Getty Images

Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?

Je moet minimaal 18 jaar oud zijn, al bestaan er een paar uitzonderingen. Zo mag je als lid van een schietclub een wapen afvuren, maar alleen binnen de faciliteiten van de club. Een wapenvergunning krijg je alleen als je een jaagvergunning hebt of lid bent van een schietclub. De aanvraag voor een wapenvergunning gaat gepaard met de opvraag van achtergrondinfo. Wapens zijn alleen te koop in speciale winkels, al leidt het strenge beleid ook tot een brede zwarte markt.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

De vergunningen aanvragen duurt het langst. Toestemming om te jaren duurt minimaal vier weken maar vaak veel langer om aan te vragen. Bij schietclub moet je doorgaans tot een jaar geduld hebben. Met de vergunning op zak kun je vrij snel een wapen aanschaffen, na een registratie bij de lokale overheid.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Om te beginnen zijn volautomatische wapens niet toegestaan, net als de zogenoemde ‘bump stock’ waarmee de schutter in Las Vegas in oktober vorig jaar zoveel meer kogels wist af te vuren. Semi-automatische wapens zijn mondjesmaat toegestaan, maar hier kom je niet aan zonder een wapenvergunning.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Waanzin. Niemand zou zoiets ooit voorstellen in Duitsland en de bevolking zou geschokt zijn door het idee. Wat mij betreft zouden leraren andere kwaliteiten moeten hebben dan richten en schieten op potentiële massamoordenaars.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Nee, niet echt. Alleen de politie draagt wapens in het openbaar en dat zijn meestal alleen kleine handvuurwapens. Wellicht dat de situatie iets anders is in Berlijn en andere grote steden, maar ik vermoed dat de meeste Duitsers zich hierover geen zorgen maken.

- Andreas Baumer, Business Insider Deutschland


Zweden

Foto: Scott Olson/Getty Images

Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?

In Zweden vraag je een wapenvergunning aan bij de politie. Op het formulier moet je uitleggen wie je bent en waarom je een vuurwapen nodig zou hebben. Voordat je deze aanvraag kan doen, moet je vaak een andere vergunning hebben als jager, lid van een schietclub of een certificaat in het geval van een erfstuk. Wie een wapen wil kopen van een andere privépersoon, zal het papierwerk van dat vuurwapen moeten kunnen overleggen.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

Gemiddeld zes weken na aanvraag bij de politie, maar dit is dus exclusief de aanvraag die je moet doen voor de andere vergunningen.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Enkel wapens die bedoeld zijn voor activiteiten gerelateerd aan jagen en de schietsport. Het is streng verboden om een vuurwapen voor ‘privégebruik’ of ‘persoonlijke veiligheid’ te bezitten. Zonder de juiste vergunningen is het strafbaar om een wapen te dragen of bezitten.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Zweden is een streng en conservatief land als het op wapens aankomt. Zelfs professionals zoals politieagenten worden vaak bekritiseerd als ze hun wapen gebruiken. Het voorstel van Trump is hier niet positief ontvangen en meer gezien als een volgende stap in zijn bizarre, grillige gedrag.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Ik zou zeggen van niet, maar het is wel zo dat het aantal dodelijke schietpartijen in Zweden toeneemt. Dit draait vooral om bendegeweld in de buitenwijken van de drie grote steden. In die buurten zijn mensen gemiddeld wel meer bevreesd voor wapengeweld. De wapens die criminelen voor deze misdaden gebruiken, komen bijna altijd uit het illegale circuit.

- Adrian Woloszyk, Business Insider Nordic


Spanje

 

Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?

De eerste stap is het verkrijgen van een wapenvergunning, het document dat vereist is voor de aankoop, het bezit en gebruik van een vuurwapen.

Je moet 18 jaar of ouder zijn in Spanje en over de Spaanse nationaliteit of een verblijfsvergunning beschikken. Een kopie van je paspoort, verschillende formulieren, salarisstroken, een antecedentenonderzoek en een voldoende bij een toets (20 vragen; 16 moeten goed zijn) zijn nodig voor de wapenvergunning. Aan het einde doe je praktijkexamen.

Bij sommige vergunningen (er zijn er zes van in Spanje) zijn nog aanvullende zaken nodig zoals; behoor je tot een risicogroep, heb je een jachtlicentie of ben je lid van de Olympische schietsportfederatie. In grote lijnen is bij de zes varianten de procedure hetzelfde.

Met de vergunning eenmaal binnen, kun je naar een wapenzaak om een wapen te kopen - of je doet dat online. Het gaat niet zo simpel als het kopen van een brood. Eerst moet de verkoper alle documentatie van de koper checken. Als de aankoop eenmaal is gedaan, moet de koper naar de Arms Intervention van de Guardia Civil, een soort wapenloket van de politie, waar de koper een uitgebreid beschrijven van het wapen krijgt en een licentie per wapen (een vergunning kan gelden voor meer dan een wapen).

Omslachtig, zeker, maar uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2016 blijkt dat slechts 1,2 procent van de vergunningen voor jachtgeweren - het meest voorkomende wapen in Spanje - werd geweigerd.

Een vergunning verloopt in 3 of 5 jaar en - afhankelijk van het type wapen - moet je voor een nieuwe vergunning het hele proces opnieuw doorlopen.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

Zeker 6 weken (de doorsnee tijd die de autoriteiten nodig hebben om de aanvraag te verwerken) maar het kan ook zomaar 2 maanden duren voordat je weet wanneer je überhaupt het examen mag doen. Examens worden afgelegd in groepen van 20 tot 30 man.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

In tegenstelling tot andere landen moedigt Spanje het bezit van wapens voor zelfbescherming niet aan, zoals handwapens. Alleen degenen die aan de Guardia Civil kunnen bewijzen dat ze een wapen nodig hebben uit zelfbescherming - een grote groep zijn juweliers - komen in aanmerking voor een licentie voor kleine vuurwapens.

Geweren en revolvers - de meest voorkomende kleine wapens - zijn gereguleerd (zo'n 8.000 Spanjaarden beschikken over zo'n wapen, legaal). Volautomatische wapens en militair wapentuig zijn verboden.

De wetgeving dekt zeven categorieën van legale wapens, maar Spanje is echt een land van jagers.

Volgens de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken betreft 63,3 procent van alle verleende vergunningen klasse E wapens, oftewel jachtgeweren.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Zeer verrassend. Zo'n voorstel zul je in Spanje niet snel horen, zeker niet in het publieke debat.

De afgelopen jaren ging het debat wel over het uitbreiden van de bevoegdheden van leraren, maar dit had niks van doen met het bewapenen van de docenten. Uiteraard zijn er gevallen bekend van agressie tegen leraren en studenten, maar daarbij is zeer zelden spraken van het gebruik van wat voor wapen dan ook.

Een zaak die enigszins verband houdt hiermee vond plaats in 2015, toen een 13-jarige student gewapend met kruisboog en mes naar zijn school ging. Hij vermoordde een leraar en verwondde vier anderen. Maar in het debat dat toen ontstond werd meer gesproken over het verbeteren van de opsporing van probleemgevallen als de 13-jarige jongen dan dat het ging over het bewapenen van leraren.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Volgens de Guardia Civil zijn er momenteel drie miljoen illegale wapens in omloop (exclusief de zwarte markt), maar de gemiddeld Spanjaard leeft niet met de vrees om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld. Veel gevallen van vuurwapengeweld hebben van doen met drugs- en bendegeweld.

Volgens cijfers van de Wereldbank was het aantal opzettelijke moorden in Spanje in 2015 0,7 op de 100.000 inwoners. Minder dan de 4,9 in de VS en zelfs minder dan de 1,6 in Frankrijk. Als we kijken naar doden door vuurwapengeweld daalt het cijfer naar 62 in 2016, volgens de Small Arms Survey van de WHO.

Het gevoel van onveiligheid is niet een van de belangrijkste thema's onder Spanjaarden, blijkt uit studies.

In het onderzoek van januari gaf slechts 1,4 procent van de respondenten aan dat onveiligheid een belangrijk thema is. Een onderzoek in 2015 wees uit dan 87,4 procent van de Spanjaarden denken dat ze 'geen slachtoffer worden van een geweldsdelict'. De meest verwachte misdaad was diefstal/inbraak, vandalisme en inbraak in auto's, maar niet vuurwapengeweld. Slechts 1,8 procent gaf aan gaf aan "een wapen mee te nemen als ze de deur uit gaan'.

- Jose Carlos Sánchez, Business Insider España


Zuid-Afrika

Bron: Sean Gallup/Getty Images

Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?

Voor een groot deel van de wapens die gebruikt worden bij een misdaad in Zuid-Afrika, vergt het proces om z'n wapen te verkrijgen twee stappen: het identificeren van een bendelid of een onderwereldfiguur en het innen van een klein geldbedrag.

In het land gaan nog veel wapens om die tijdens de strijd tegen Apartheid werden binnen gesmokkeld. De pool van illegale wapens wordt constant aangevuld door de vondst van van gestolen wapens. Volgens de meest recente politiecijfers raken gemiddeld tien wapens per maand kwijt en zijn vuurwapens een voornaam doel van inbrekers.

Het bezit van een vuurwapen is geen recht in Zuid-Afrika en de voorwaarden voor een vergunning zijn streng. Voor elk wapen moet een eigenaar een training ondergaan onder leiding van een erkende trainer. Daaronder vallen theorielessen, een praktijktest en kennis van de wet. De trainer moet ervoor instaan dat de potentiële wapenbezitter competent genoeg is voor een vuurwapen en de regels volledig onder de knie hebben voordat de volgende stap gezet kan worden.

Die aanbeveling moet overhandigd worden aan de politie tijdens een proces dat op zijn minst drie maanden in beslag neemt. Vingerafdrukken worden afgenomen en gecontroleerd in elk denkbare database.

Een arts moet checken of de aanstaande wapenbezitter niet lijdt aan een depressie of andere geestelijke ziekte die zijn emotionele welzijn kan beïnvloeden. Daarnaast moet de aanvrager twee referenties aandragen - bij voorkeur goede vrienden of familie - die moeten bevestigen dat hij of zij niet gewelddadig is.

Er volgt nog een inspectie van het wapen om ervoor te zorgen dat die aan alle voorwaarden voldoet.

Onder vergunningen die vallen onder zelfverdediging en schietsporten is elke eigenaar beperkt tot het hebben van een vuurwapen.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

Zeker drie maanden. De praktijk wijst uit dat het vaak langer duurt.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Elk type. Semi-automatische geweren en shotguns mogen alleen gehouden worden door geregistreerde beveiligingsbedrijven, of - onder strenge voorwaarden aan sportschutters. Verzamelaars mogen vol-automatische wapens kopen.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Enkele privéscholen in Zuid-Afrika hebben bewapende beveiligers in dienst. Veel andere hebben een hotline met beveiligers die snel ter plaatse kunnen zijn. Het bewapenen van docenten is in Zuid-Afrika een absurd idee.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Elke Zuid-Afrikaan vreest geweld. Weinigen vrezen grote, willekeurige schietpartijen. Die komen ook weinig voor.

- Phillip De Wet, Business Insider South Africa


Australië

Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?

Er zijn verschillende stappen die je moet doorlopen in Australië. Allemaal nemen ze veel tijd in beslag.

De wetgeving is per staat geregeld. Voor dit voorbeeld houden we even de wetgeving in New South Wales aan. De grootste en oudste staat met 7,5 miljoen inwoners.

In 1996 tekenden de zes staten en twee territoria de National Firearms Agreement. Die werd opgesteld na het bloedbad in Port Arthur, de laatste massale schietpartij in Australië waarbij 35 mensen werden gedood en 23 gewond raakten. De wetgeving is gebaseerd op Amerikaanse standaarden en beide kanten van het spectrum laten regelmatig weten dat de regels te streng of te slap zijn.

In New South Wales moet je 18 jaar of ouder zijn en een wapenvergunning aanvragen bij de New South Wales Firearms Registry, die gerund wordt door de staatspolitie. (Er zijn licenties voor kinderen van 12-18 jaar).

Je moet een goede reden hebben voor het bezit van een vuurwapen, zoals jagen, verzamelen of lidmaatschap van een schietsportvereniging.

Zelfbescherming is geen goede reden.

Je moet eerst bij de politie uitvoerig papierwerk inleveren waarmee je je aanvraag ondersteunt. Je moet deelnemen aan een een training onder leiding van een gecertificeerde coach voordat je je aanvraag kunt indienen. En je moet inwoner zijn van de staat waar je de aanvraag doet.

Na je aanvraag volgt een wachttijd van 28 dagen en een antecedentenonderzoek. Je kunt een vergunning op je buik schrijven als je in de voorafgaande tien jaar een strafbaar feit hebt begaan.

Daaronder vallen (vuur)wapengeweld, illegale drugs, fraude, diefstal, terrorisme, geweld, verstoring van de openbare orde, geweld tegen hulpdiensten, overvallen, lidmaatschap van een criminele organisatie, een zedendelict. Je mag ook geen onderwerp zijn geweest van een onderzoek naar stalking.

De vergunning kent ook enkele restricties op categorieniveau. Bijvoorbeeld, als je een licentie hebt voor schietsport, mag je niet zomaar gaan jagen op het platteland. Je moet daar eerst een licentie voor aanvragen, zoals een visvergunning in Nederland als je gaat vissen.

Als je een wapen niet meer nodig hebt, moet je deze overdragen aan de politie via een gecertificeerde opkoper.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

Zeker 28 dagen.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Automatische en semi-automatische wapens zijn verboden in Australië (hoewel de laatste categorie in uitzonderlijke gevallen verkrijgbaar zijn).

De National Firearms Agreement kent zes categorieën.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Gewapende actie tegen gewapende actie vergt ontzettend veel training. Het is lastig te bedenken hoe leraren die vaardigheden onder de knie kunnen krijgen naast hun belangrijkste onderwijsgevende taken. Zonder het nog over hun bereidheid om deel te nemen en het scala aan ethische kwesties, wat gebeurt er als een docent per ongeluk een leerling neerschiet? Of, God behoede, een leraar met opzet zijn wapen richt op zijn leerlingen?

Kortom: het getuigt van een gebrek aan inbeeldingskracht van de wetgevers als ze zeggen dat zulke complexe materie opgelost kan worden met het bewapenen van docenten.

De meeste Australiërs hebben moeite met het idee dat de beste manier om wapens te bestrijden het uitdelen van meer wapens is. Ons land kiest voor een totaal andere oplossing.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Nee. Doden door vuurwapens worden hoofdzakelijk veroorzaakt door ongelukken (waarbij de eigenaar zichzelf raakt) en afrekeningen in het criminele milieu en de inzet door politie. Toch zijn dit weinig voorkomende zaken in Australië. De cijfers die iets vertellen over vuurwapengeweld nemen elk jaar af. Zo daalde het aantal gevallen van vuurwapengeweld in New South Wales de laatste vijf jaar met negentien procent.

Onderzoek door de overheid naar verwondingen door vuurwapengeweld wees uit dat 338 mensen in het ziekenhuis belandden, in 2013-2014. In 20120-2013 ielen 209 doden. Tachtig procent van die doden kwam door zelfmoord. Uit de cijfers blijkt verder dat 1,5 op de 100.00 inwoners in het ziekenhuis belang, 0.9 op de 100.000 komt om door vuurwapens.

In 2015 vielen 211 doden door vuurwapens in Australië, volgens de Universiteit van Sydney.

Australië telt 24 miljoen inwoners.

- Simon Thomsen, Business Insider Australia


Nederland

Bron: Scott Barbour/Getty Images

Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?

Je kunt hier alleen een geweer krijgen als je een jager, verzamelaar of sportschutter bent. Maar zelfs dat is niet makkelijk. Je moet bij de plaatselijke politie een vergunning aanvragen en je houden aan de wetgeving rond vuurwapens. De politie controleert of je geen crimineel bent en of je psychisch in staat bent om met een wapen om te gaan. De politie houdt een lijst bij van mensen die een vergunning hebben en die een vuurwapen in huis hebben. De vergunningen worden jaarlijks opnieuw tegen het licht gehouden en gecontroleerd - middels huisbezoeken - door de politie.

Daarnaast moet je voldoen aan verschillende eisen als je een wapenvergunning wilt hebben voor de jacht (zo moet je een examen afleggen.) Hetzelfde geldt voor verzamelaars en sportschutters. Je moet tenminste een jaar lid zijn van een schietvereniging die is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) of de Koepel Nederlandse Traditionele Schutters (KNTS). Om lid te kunnen zijn heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

Je moet minimaal een jaar lid zijn van een schietsportvereniging. De screening en procedure nemen vier weken in beslag.

Als jager moet je een training volgen, die start altijd in september en duurt een halfjaar. 50 procent van de cursisten slaagt in een keer. Daarna volgt de screening, regelen van verzekeringen en andere bureaucratie.

Dus gemiddeld is een jager een jaar kwijt voordat hij een geweer in huis heeft.

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Zelfs een nepwapen dat op een echte lijkt is illegaal. Je mag er een hebben met een CE stempel, een keurmerk dat aangeeft dat het nepwapen is goedgekeurd op basis van Europese regels. Maar je mag het nepwapen niet mee naar buiten nemen.

Het ministerie verdeelt wapens onder in vier groepen, elk met zijn eigen wetgeving. Als je een vergunning hebt, mag je pistolen, revolvers, geweren, werpmessen, zwaarden, sabels, luchtdrukpistolen, harpoenen en kruisbogen hebben.

Ballistische messen, stiletto messen, vlindermessen, nunchucks, boksbeugels, pijlen, werpsterren en nepwapens zonder CE-keurmerk zijn verboden. Hetzelfde geldt voor militair wapentuig zoals automatische geweren, handgranaten, tasers en wapens als pepperspray en traangas. Slechts een kleine, specifieke groep verzamelaars die voldoen aan alle voorwaarden mogen deze wapens in huis hebben.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Zondag Met Lubach maakte er een video over.

Het is satire, maar in Nederland gelooft niemand dat het werkelijk gaat gebeuren dat docenten bewapend worden. het bezit van wapens verhoogt de kans op geweld en ongelukken.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Nee, absoluut niet. Alleen drugdealers en andere criminelen bezitten illegale vuurwapens. Op de 17 miljoen inwoners zijn er slechts 70.000 wapenvergunningen in ons land: 40.000 voor sportschutters; 30.000 voor jagers.

In onze recente geschiedenis is er slechts een grote schietpartij geweest. In april 2011 schoot de 24-jarige Tristan van der Vlis zes mensen en zichzelf neer in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Hij had een wapenvergunning. Sindsdien is de wetgeving strikter en zijn er meer antecedentenonderzoeken.

- Els van Asseldonk, Business Insider Nederland


Frankrijk

Hoe verloopt de procedure om een wapen te krijgen in jouw land?

Frankrijk een van de landen in Europa met het hoogste aantal wapens per inwoner. Maar vuurwapens zijn illegaal, tenzij je een vergunning hebt.

Sinds 2013 moeten alle wapens worden geregistreerd in een centrale database.

Veel mensen die een wapen bezitten hebben een jachtvergunning die je het recht geeft om een wapen te dragen. Voordat je zo'n vergunning krijgt moet je zes maanden in training bij een 'club de tir',  een erkende organisatie voor wapentraining.

In Frankrijk liggen nog veel wapens uit de Eerste - en Tweede Wereldoorlog her en der op zolder. Ook die moeten worden geregistreerd, hoewel dat niet altijd gebeurt.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een wapen in bezit te krijgen?

Je volgt een training van zes maanden en voor het verkrijgen van een jachtlicentie ben je ook nog eens zes maanden kwijt. Daarvoor moet je ook een examen afleggen en dat examen wordt eens in de twee maanden afgenomen .

Welke soorten wapens zijn wettelijk toegestaan?

Frankrijk kent vier categorieën (A,B,C,D):

D: Historische wapens die niet werken

C: Jachtgeweren

B: 9mm, semi-automatische wapens - om deze wapens te kunnen bezitten moet je een geregistreerd, professioneel schutter zijn.

A: Oorlogswapens of massavernietigingswapens - verboden

B, C en D moeten in een kluis worden opgeslagen of ontmanteld als ze niet gebruikt worden.

Wat denk je over het voorstel van president Trump om meer leraren en getrainde bewakers te bewapenen op scholen?

Frankrijk vindt dit absurd. Niemand zou in het openbaar wapens mogen dragen.

Om een voorbeeld te noemen, veel mensen vinden het niet fijn als er bewapende militairen op straat rondlopen.

Een meerderheid van de Fransen denk dat er een verband is tussen wapenbezit en het aantal grote schietpartijen in de VS.

Frankrijk kent eigenlijk maar een voorstander van een ruimhartiger wapenbezit: Front National, de extreem-rechtse politieke partij.

Is de gemiddelde persoon in jouw omgeving bang om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld?

Niet specifiek gericht op vuurwapengeweld. Maar sinds de terroristische aanslagen in 2015 in Parijs, vrezen Fransen wel om eerder slachtoffer te worden van een terroristische aanslag.

- Marie Turcan, Business Insider France