Een cv is in feite een eerste indruk in documentvorm. Je wilt dus niet alleen een faux pas vermijden, maar ook indruk maken.

Oud-Google-werknemer en CEO van WayUp Liz Wessel vertelde aan Business Insider dat het essentieel is om je cv goed te controleren voordat je om de verkeerde reden opvalt.

Pas op voor spelfouten en missers in je contactgegevens. Je wilt niet dat je door een typefout je kansen verspeelt in wat voor sollicitatiesysteem dan ook.

Wil je een voorsprong krijgen op de concurrentie, dan zul je specifiek moeten zijn.

“Onder elke sectie, onder iedere verantwoordelijkheid en rol die je hebt gehad: zorg dat je bullet points helder zijn. Wees zo specifiek mogelijk over wat je werkelijk gepresteerd hebt bij het bedrijf waar het over gaat”, vertelde Wessel Business Insider.

Laten we zeggen dat je als een serveerster in een restaurant hebt gewerkt. Een standaard set bullets in je cv zou er dan misschien zo uitzien:

  • Ik begroette de klanten en gaf ze een plaats
  • Ik bediende hen en nam de bestellingen op
  • Ik communiceerde met de klanten om er zeker van te zijn dat ze van hun maaltijd genoten
  • Ik ruimde de tafels af en hielp bij het opruimen na sluitingstijd

Deze punten zijn niet verschrikkelijk. Ze zijn in orde, maar onderscheiden je niet van de massa - zegt Wessel. De meeste andere mensen met ervaring als serveerster kunnen waarschijnlijk exact hetzelfde schrijven.

Volgens Wessel is het van belang om je te richten op prestaties, niet op dagelijkse taken.

Een paar van haar suggesties voor bijvoorbeeld iemand met ervaring als serveerster:

  • Ik was de serveerster met de meeste fooien van het restaurant, dankzij mijn service-vaardigheden
  • Ik bediende mijn tafels 21 procent sneller dan mijn collega's
  • Dankzij mijn inzet en service kreeg ik de promotie tot maître

Deze voorbeelden paraderen niet slechts de gemiddelde taak van een serveerster. Ze schilderen een beeld van een uitzonderlijke ober.

"Probeer echt je prestaties te laten zien, want uiteindelijk zegt dit meer", aldus Wessel. "Je kunt die acties laten zien via statistieken en andere resultaten."

LEES OOK: 3 manieren om toptalent te koesteren – en wat de waarde is van een relatiebeding als juridische noodrem