Slimme cryptohandelaren kunnen min of meer ‘gratis’ geld verdienen.

Volgens gegevens van de site coinmarketcap.com is de prijs van de bitcoin in Zuid-Korea hoger dan op de Amerikaanse markten. De koers van de bitcoin staat ruim op 11.300 per munt op Upbit en Bithumb, de twee belangrijkste Zuid-Koreaanse beurzen. Dat is meer dan 10 procent hoger dan de prijs op GDAX, de Amerikaanse cryptobeurs van het bedrijf Coinbase.

(klik voor uitvergroting)

Dergelijke prijsverschillen zijn razend interessant voor zogenaamde arbitragehandelaren. Die proberen te profiteren van koersverschillen van valuta of andere beleggingen tussen verschillende handelsfora: laag kopen, hoger verkopen en het verschil in eigen zak steken.

Het verschil tussen de koers van de bitcoin op verschillende handelsfora is sinds het begin van dit jaar kleiner geworden, maar nieuws over potentiële koersstijgingen in Zuid-Korea lijkt de markt daar weer hoger te hebben geduwd.

"De afgelopen weken dreigde er zware regelgeving rond de bitcoin te komen en misschien zelfs een totaal verbod op de beurshandel. Toen deze week werd gemeld dat de Zuid-Koreaanse overheid haar mening  over de bitcoin heeft versoepeld, kregen handelaren weer wat zelfvertrouwen", aldus Dennis de Jong, algemeen directeur bij UFX.com, in gesprek met persbureau Reuters.

Voor de duidelijkheid: het is makkelijker gezegd dan gedaan om te profiteren van het koersverschil tussen beurzen in verschillende landen.

Persbureau Bloomberg geeft aan dat de regelgevende instanties in Zuid-Korea eisen dat inwoners uitgebreide verklaringen invullen, wanneer ze meer dan 50.000 dollar uit het land willen sluizen. Toch zijn handelaren sluw.

Bloomberg schetste de strategie van een handelaar dat er als volgt uitzag: "Het kopen van ethererum in Korea en het wegsluizen ervan naar het buitenland. Daarna wordt ethereum ingeruild voor bitcoins en die bitcoins worden teruggebracht naar Zuid-Korea om vervolgens winst in incasseren op het koersverschil."

Maar let op: deze strategie is alleen rendabel bij een relatief gunstige koers van ethereum ten opzichte van de bitcoin.

LEES OOK De bazen van grote cryptomunten ethereum en ripple vervloeken kleinere broeders – hoe gaat het eigenlijk met de Gulden?