Hoe groot is een typische erfenis in Nederland? En hoe verschilt dat per ontvanger? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een aantal feiten verzameld.

In 2015 lag de gemiddelde waarde van een erfenis op 25.800 euro. Maar tussen ontvangers zijn er grote verschillen. Dat blijkt uit onderstaande tabel.

(klik voor uitvergroting)

Te zien is dat partners doorgaans de grootste bedragen ontvangen: gemiddeld ruim 82 duizend euro per partner. Op de tweede plaats komen kinderen met een gemiddelde erfenis van 34 duizend euro.

Nummer drie zijn niet kleinkinderen, maar goede doelen. Maatschappelijke instellingen ontvangen gemiddeld 29.100 euro via erfenissen, tegen 20 duizend euro voor kleinkinderen.

Kijk je naar de verdeling van het totaalbedrag aan netto ontvangen erfenissen, dan zijn kinderen goed voor ruim de helft van de netto erfenissen: in 2015 ontvingen kinderen bij elkaar 4,9 miljard euro, op een totaalbedrag van 9,1 miljard euro. Partners kregen bij elkaar een kwart van het totale bedrag aan ontvangen erfenissen.

Fiscus int minder erfbelasting

Het CBS meldt dat verder dat de fiscus sinds 2010 minder erfbelasting incasseert. Dit komt hoofdzakelijk door een verandering in de vrijstelling voor partners en kinderen die in dat jaar is verhoogd.

Incasseerde de Belastingdienst in 2007 nog 1,7 miljard euro aan erfbelasting, in 2015 was dat liefst een half miljard euro minder.

Vrijstelling erfbelasting

De hoogte van vrijstellingen hangt af van de relatie die je met de overledene had.

  • Voor partners bedraagt de vrijstelling per 1 januari 2018 643.194 euro.
  • Voor kinderen en kleinkinderen bedraagt de vrijstelling 20.371 euro.
  • Voor ouders is de vrijstelling 48.242 euro
  • Voor overige erfgenamen bedraagt de vrijstelling 2.147 euro.

Ontvang je een erfenis of een schenking, dan ben je voor het bedrag boven de vrijstelling belasting verschuldigd.

Er gelden voor iedereen twee schijven: voor de eerste 123.248 euro boven de vrijstelling betaal je een lager percentage dan voor het bedrag dat hierboven komt.

Voor partners en kinderen bedragen deze tarieven respectievelijk 10 procent en 20 procent. Voor kleinkinderen is dit 18 en 36 procent en voor overige ontvangers 30 en 40 procent.

LEES OOK: Pas op voor een ‘giftige’ erfenis: zo voorkom je een torenhoge schuld

MIS OOK NIET: Testament opgesteld? Een notaris geeft 4 voorbeelden waarin je alsnog een erfenis kan mislopen