We geven het niet graag toe, maar eigenlijk lijken Nederlanders en Duitsers behoorlijk veel op elkaar – afgezien van het feit dat Nederlanders beter kunnen voetballen dan.

Waar de overeenkomsten zitten? De arbeidsmoraal is in beide landen behoorlijk hoog, net als de behoefte om een beetje zuinig om te gaan met de overheidsfinanciën. En verder excelleren zowel Duitsland als Nederland in de export: van kaas en tomaten, tot chemische producten, auto’s en boormachines.

Dit wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn. Op cultuurgebied bijvoorbeeld, zoals je kunt lezen in de blogs die de in Duitsland wonende Amsterdammer Frank de Munnik schreef op Business Insider:

Als we de culturele finesses even laten voor wat ze zijn, kun je natuurlijk ook kijken naar de kale statistieken.

Onze collega’s van Business Insider Deutschland plozen het 700 pagina’s tellende jaaroverzicht van het Statistische Bundesamt uit om een beeld te schetsen van de doorsnee Duitser. Die wordt traditioneel ‘Otto Normalverbraucher’ genoemd, maar je kunt het natuurlijk net zo goed hebben over ‘Angela Normalverbraucherin’. Hoe laat die zich vergelijken met de doorsnee Nederlander, laten we zeggen ‘Mark Modaal’?

Een vergelijkend overzicht op 7 terreinen:


Voor werknemers geldt dat het bruto inkomen voor individuen in Duitsland gemiddeld € 3.548 per maand bedraagt (2015), heel vergelijkbaar met de € 3.567 die een doorsnee werknemer in Nederland verdient (2016).

duitsland nederland


De totale woonlasten voor huishoudens liggen in Duitsland gemiddeld op € 859  per maand, tegen € 799 per maand in Nederland (beide 2015). Huiseigenaren hebben in Nederland duidelijk hogere lasten (€ 895 euro per maand) dan huurders (€ 654 per maand), vanwege het grote aandeel van sociale huur.

huis, wonen lasten

Foto: ANP


Voeding, drank en rookwaren: daar geven Duitse huishoudens gemiddeld € 332 euro per maand aan uit, tegen € 392 voor Nederlandse huishoudens.

voeding en drank


Een klein uitstapje naar het vleesverbruik: Duitsland ligt duidelijk voor met 88 kilo per hoofd van de bevolking, tegen 77 kilo voor Nederland (beide 2016).

vlees duitsland


Slapen dan. Duitsers slapen gemiddeld 8,3 uur per dag (2012/2013), Nederlanders 8,5 uur (2011). Nederlanders pitten dagelijks dus gemiddeld 12 minuten langer.

slapen

Het gemiddelde mediagebruik van Nederlanders en Duitsers is exact gelijk: in beide gevallen 3 uur per dag - al zijn de beschikbare data reeds een paar jaar oud (2011/2013) en komen ze uit een tijd dat sociale media nog niet zo dominant waren op smartphones.

media ontspanning

Tot slot de gemiddelde levensverwachting bij de geboorte (2015): die is bij vrouwen uit Duitsland en Nederland vrijwel gelijk: 83,6 jaar tegen 83,5 jaar. Maar bij mannen ligt Nederland (80 jaar) duidelijk voor op Duitsland (78,7 jaar).

rutte merkel duitsland nederland


LEES OOK In deze 16 landen is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen het grootst - Nederland presteert ook niet al te best