Topman bij een groot bedrijf, altijd presterend op de toppen van zijn kunnen en uiterst succesvol. Maar de prijs van zijn succes is hoog – dagelijks betaalt hij de emotionele, lichamelijke én geestelijke tol. Zijn naaste omgeving ziet het met lede ogen aan. “Zou je niet eens met Fabio gaan praten?”

Fabio D’Agata is namelijk coach van de door hem zelf ontwikkelde methode Intelligent Bewegen (en auteur van het gelijknamige boek). Jaarlijks helpen hij en de coaches van zijn bedrijf tal van high-level CEO’s en ambitieuze ondernemers om een betere balans te vinden in hun leven. Door, je raadt het al: intelligenter te bewegen.

Is dat echt nodig? Ja, zo wijzen de cijfers uit. In een tijd waar geestelijke en lichamelijke klachten (denk aan burn-outs, rugklachten, overgewicht, etc.) eerder regel dan uitzondering zijn, blijkt de jachtige levensstijl van succesvolle werknemers en zakenmensen zich vroeg of laat tegen ze te keren. Niet alleen weinig beweging, maar ook de verkeerde beweging draagt hier in belangrijke mate aan bij.

Zoals ook bij deze CEO

Fabio ziet het regelmatig voorbij komen. CEO’s die maximaal vijf uur per nacht slapen en in de vijfde versnelling leven. Lichamelijk en geestelijk putten ze zich tot het maximale uit. Áls ze al de tijd vinden om te sporten, doen ze dat met dezelfde mindset als op zijn werk: prestatiegericht en dus streng voor zichzelf.

Totdat ze Fabio ontmoeten. Want, zijn filosofie: “Bewegen hoeft geen verlengstuk te zijn van je professionele leven. Liever is het juist een slimme verrijking daarop.”

Luister naar je lichaam (en gevoel)

Kom je bijvoorbeeld ontspanning tekort door een stressvolle functie en een overactief brein? Dan kunnen intelligente beweegsessies mét ruimte voor ontspanning deze balans helpen herstellen. Dat doe je niet door tijdens het bankdrukken herhalingen te tellen of baantjes af te vinken tijdens het zwemmen. Wél door beter naar je lichaam te luisteren en dat te geven wat het nodig heeft.

Natuurlijk kun je ook dan nog steeds je ei kwijt in een pittige krachttraining of een uitdagende zwemsessie, zegt Fabio. “Maar tussen de oefeningen door mag je best in het gras gaan liggen of genieten van de aangename koelte van het zwemwater tegen je huid. Om te voelen wat er in je lichaam gebeurt en welk gedrag dat naar boven brengt.”

Praktische instelling

Klinkt zweverig? Toch zweren steeds meer succesvolle ondernemers en hoogopgeleide professionals bij de methode. En het grappige is: die blijkt juist heel praktisch op het moment dat je er zelf mee aan de slag gaat.

Je beweegt namelijk niet voor een abstract of extern opgelegd doel (een zomerfit lichaam of meedoen aan de eerstvolgende stadsmarathon), maar voor een dieper eigen verlangen dat je sterkt in elk ander deel van je leven.

Een voorbeeld

Een voorbeeld: een vermoeide topman wil meer ontspanning en tijd voor zijn gezin. Natuurlijk zonder dat zijn werkprestaties eronder lijden. Sterker nog: hij wil zijn geheugen verbeteren om zakelijk nóg optimaler te presteren. Tot slot wil hij zijn uithoudingsvermogen vergroten, want hoe je het ook wendt of keert – een fit en gezond lijf leeft nu eenmaal fijner.

Vanuit deze intrinsieke verlangens gaat Fabio met hem aan de slag. Met pittige rensessies langs een vooraf ingestudeerd pionnenpatroon traint hij zijn conditie én geheugen. Ruimte voor ontspanning is er ook: liggend in het gras, kalm gefocust op een rustige ademhaling.

Zo is deze topman op fysiek niveau (conditie), emotioneel niveau (gevoel van ontspanning) en mentaal niveau (geheugen) met zijn hele lichaam de gewenste kant op aan het ontwikkelen. Het resultaat? Met minder werken en meer ontspanning zit deze topman een stuk lekkerder in zijn vel én presteert hij beter op zijn werk.

Hoezo geen motivatie?

Niet alleen voor deze man werkt Intelligent Bewegen uitstekend. Dat doet de methode ook voor mensen met andere verlangens. Wil je op je werk bijvoorbeeld assertiever worden, meer zelfbeheersing krijgen of sneller creatieve oplossingen vinden voor complexe problemen?

Fabio koppelt aan elke gewenste vaardigheid een uitdagende beweegactiviteit die in dienst staat van je belangrijkste doelen. Dat zijn nooit een sixpack of persoonlijk hardlooprecord (daarvoor kun je bij elke andere sporttrainer terecht) maar vaak juist diepere intrinsieke wensen. Kon je tot nu toe nooit de motivatie vinden om het sporten duurzaam vol te houden? Misschien deed je het gewoon vanuit de verkeerde verlangen.

Intelligent Bewegen – samen of alleen

Wil jij zelf aan de slag met Intelligent Bewegen, dan is het gelijknamige boek een ideaal startpunt. Of, huur Fabio in als spreker op jouw eigen bedrijfsevenement. Tientallen bedrijven gingen je voor, want de coach is ook een spreker.

Tijdens de lezing deelt hij zijn persoonlijke verhaal en legt hij uit hoe je Intelligent Bewegen als individu of bedrijf kunt implementeren. Als bedrijf? Jazeker. Want ook als jouw team of afdeling een gezamenlijk verlangen deelt (denk aan efficiënter samenwerken of beter grenzen stellen), kun je dit realiseren door in groepsverband intelligent te gaan bewegen.

Persoonlijke groei als motivatie

De reacties op Fabio’s lezingen zijn in het bedrijfsleven tot nu toe positief. De spreker wisselt verrassende anekdotes af met diepgang en een pakkende energizer. Maar, volgens Fabio nog veel belangrijker:

Na een lezing bezit je alle basiskennis om zelf met Intelligent Bewegen aan de slag te gaan. “Je leert hoe je met beweging de regie over je leven kunt hervinden. Vanuit je eigen verlangens en dus ook vanuit een sterke motivatie. Want de groei van je bedrijf of carrière loopt parallel aan de groei van jou als mens!”

Fabio D’Agata geeft lezingen over zijn beweegmethode aan bedrijven en organisaties. Informatie over deze spreker is op te vragen via sprekersbureau Quality Bookings.