Er mag niets uitlekken van het plot van de nieuwe Star Wars-film. Daarom stelt producent Disney zelfs de publicatie van een boek uit tot na de lucratieve feestdagen.

Het duurt nog meer dan een maand voordat hij uitkomt, maar de koorts rond de nieuwste film in de Star Wars-reeks begint al aardig op te lopen. De derde promotietrailer die op 19 oktober op de Amerikaanse tv werd getoond werd in de eerste 24 uur 128 miljoen keer bekeken.

De trailer stelde fans niet teleur: veel elementen van de populaire sciecefictionfilm kwamen voorbij, zoals stormtroopers, lichtsabels, ruimteschepen en acteur Harrison Ford. Maar een ding zit er niet in de clip van ruim twee minuten: details over het plot.

Walt Disney doet erg geheimzinnig over het verhaal van de zevende Star Wars-film, die op 18 december in première gaat. Met een reden: het kostte 200 miljoen dollar om de film te maken. De hype wordt zorgvuldig opgebouwd, zodat rond de feestdagen zoveel mogelijk mensen naar de bioscoop gaan om de film te zien. Daarom wil Disney dat er voor die tijd zo min mogelijk uitlekt over het plot. En daarvoor gaat het bedrijf ver.

Boek uitgesteld

Het Star Wars-boek dat bij de film hoort, ligt op verzoek van Disney pas op 5 januari in Amerikaanse winkels, schrijft The Wall Street Journal. Na de kerst dus, terwijl dat juist de tijd van het jaar is om cadeaus te geven. De uitgever van het boek, Del Rey, loopt zo flink wat inkomsten mis.

Waarom speelt Disney het zo? Om te kans op het lekken van plotdetails te verkleinen. Het printen en distribueren van een boek kost enkele weken. Dat betekent dat als het boek op de dag van de première in de winkels moet liggen, de drukker al even in touw is om voldoende exemplaren te printen - en dus over het verhaal beschikt. Er hoeft maar een medewerker snel een paar foto's te maken met een smartphone en details over de film liggen op straat. Dat wil Disney voorkomen.

De digitale versie van het boek is wel op 18 december te koop. Maar een e-book is minder populair om cadeau te doen. Bovendien willen diehard Star Wars-fans liever een fysiek boek om in de boekenkast te zetten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl