KLM is veiligste luchtvaartmaatschappij van Europa volgens de ranglijst van het Duitse onderzoeksbureau JACDEC.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij moet Cathay Pacific, Air New Zealand, Hainan Airlines en Qatar Airways voor zich dulden, blijkt uit de jongste ranglijst van JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre).

Dit bureau volgt de zestig grootste luchtvaartmaatschappijen op basis van het aantal passagiersinkomsten en vergelijkt die op een aantal criteria voor de veiligheid. Daarbij gaat het onder meer om dodelijke ongevallen, vliegtuigschade, schadevrije perioden en de beschikking over een veiligheidscertificaat van de luchtvaartorganisatie IATA.

KLM stijgt een plek ten opzichte van vorig jaar en neemt nu plek 5 in op de ranglijst van JACDEC, dezelfde plek als in 2014. Daarmee is KLM voor het derde jaar op rij de veiligste luchtvaartmaatschappij uit Europa.

jacdec veiligste luchtvaartmaatschappijen klm

Vorig jaar kwamen er 324 mensen om bij 18 vliegtuigongelukken, bleek onlangs uit cijfers van Aviation Safety Network. Daarmee is 2016 het op twee na veiligste jaar voor de luchtvaart sinds de Tweede Wereldoorlog. Alleen in 2013 en 2015 vielen er minder doden.

“Sinds 1997 laat het aantal dodelijke vliegongelukken een duidelijke daling zien”, aldus eigenaar Harro Ranter van het Aviation Safety Network. “Dat komt grotendeels door de verbeteringen in vliegveiligheid die door de luchtvaartindustrie worden bereikt.”

Ook het aantal vliegtuigongelukken neemt gestaag af. In 2016 zijn er weliswaar vier crashes meer dan het jaar ervoor, maar met achttien zijn dat er nog altijd aanzienlijk minder dan in de zeventig jaar daarvoor.

LEES OOK: Waarom de Boeing 747 een gigantische bult aan de voorkant heeft