Het Italiaanse bedrijf Ferrero onderzoekt of een Roemeense leverancier zich schuldig maakt aan kinderarbeid bij het maken van de speeltjes in de Kinder Surprise-eieren. De Britse tabloid The Sun publiceerde eerder deze week een artikel over Roemeense families die, geholpen door hun soms zeer jonge kinderen, voor een hongerloon de speelgoedeieren in elkaar zetten.

Voor elke duizend gevulde eieren krijgt een familie die The Sun interviewde naar eigen zeggen omgerekend iets minder dan 4,50 euro. De families verrichten de ‘slavenarbeid’ thuis. Op foto’s is te zien dat de Roemenen in hun woonkamer met grote stapels gele plastic eitjes in de weer zijn.

Ferrero is ,,geschokt en diep verontrust” en heeft beloofd de beschuldigingen ,,grondig te onderzoeken”. Ook het Roemeense Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

Niet Ferrero zelf, maar een onderaannemer van de Roemeense leverancier Romexa SA zou de makers van de eieren inhuren. ,,Als dit waar is, zeggen we het contract met de betrokken fabrieken op”, beloofde ook een manager van Romexa.