Onder beleggers is bezorgdheid ontstaan dat aandelenmarkten die voortdurend nieuwe records bereiken, op enig moment zullen corrigeren als de waarderingen te veel oplopen.

Eerder dit jaar daalden aandelen wereldwijd scherp, om de nu al tien jaar durende bullmarkt daarna weer voort te zetten.

Lees in dit verband ook: Langste beurrally ooit sinds 2009 – deze grafiek laat zien dat de Amsterdamse AEX nog een hoop heeft in te halen.

Volgens Jeroen Blokland van Robeco hoeven beleggers zich geen zorgen te maken, zolang de winstcomponent van de zogenoemde koers-winstverhouding (k/w) maar sterk blijft. Deze ligt ten grondslag aan alle waarderingen op de aandelenmarkten.

Er wordt de laatste maanden en zelfs jaren veel gesproken over aandelenwaarderingen, en dan vooral over de k/w’s in de Verenigde Staten.

“De koers en de winst per aandeel hebben de neiging om gelijk op te gaan, hoewel de één soms wat sneller stijgt of daalt dan de ander”, aldus Blokland. “Zo zijn de winsten van bedrijven in de S&P 500-index de afgelopen 12 maanden met ruwweg 20 procent gestegen. De verwachting is dat dit tempo de komende 12 maanden alleen maar zal toenemen.”

Lees de volledige analyse over de waardering van aandelenmarkten op finanzen.nl »

Lees ook op Business Insider