Aandelenmarkten maakten een diepe val na de kredietcrisis van 2008, toen de problemen met Amerikaanse rommelhypotheken zich als een olievlek over de wereld verspreidden.

Banken vielen bij bosjes om, overheden schoten te hulp en in 2009 volgde een zware recessie. Maar toen begon ook een nieuwe beursrally.

Voor aandelenbeleggers betekende het eerste kwartaal van 2009 echter het absolute dieptepunt en daarmee het begin van herstel. Een herstel dat anno 2018 is uitgemond in de ‘de langste beursrally ooit’ (in jargon: bullmarkt). Ofwel een fase van per saldo steeds stijgende beurskoersen.

Vermogensbeheerder Schroders heeft een aantal feiten op een rij gezet en kijkt daarbij vooral naar de Amerikaanse beurzen.

Voor de brede S&P 500-index van Amerikaanse aandelen geldt dat deze sinds maart 2009 een rendement van liefst 323 procent heeft laten zien. Dit is nog zonder de herinvestering van uitgekeerde dividenden. Tel je die wel, mee dan komt het rendement op liefst 415 procent.

(bron: Schroders; klik voor uitvergroting)

Maar hoe zit dat eigenlijk met de Amsterdamse beurs?

Beursrally AEX

Een blik op de AEX-index laat zien dat het dieptepunt werd bereikt in januari 2009, op 200 punten. Sindsdien is de AEX gestegen naar het huidige niveau van ongeveer 550 punten.

Dit klinkt als een indrukwekkende beursrally, maar het komt neer op een rendement van ruim 170 procent, exclusief herinvestering van dividenden. Dat is dus fors minder dan de 323 procent van de S&P 500-index.

(klik voor uitvergroting)

AEX beleggen lange termijn kredietcrisis

De AEX is dus flink achtergebleven bij de Amerikaanse markt. Dat is ook te zien als je wat verder terugkijkt.

Waar de Amsterdamse hoofdindex nog altijd ver onder het piekniveau van de 700 punten noteert, dat werd bereikt tijdens de internethausse van het jaar 2000, ligt dat voor Amerikaanse aandelen anders. De S&P-500 index zit inmiddels zo'n 95 procent boven het hoogste niveau tijdens de dotcomhype.

Volg de koers van de AEX op finanzen.nl.

LEES OOK: Bitcoin verliest $500 in 1 uur en trekt de hele cryptomarkt mee omlaag