De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de topgeneraal Valeri Zaloezjny vervangen als commandant der strijdkrachten. De generaal Oleksandr Syrsky is benoemd als zijn opvolger.

Zelensky heeft Zaloezjny wel gevraagd om onderdeel te blijven van de militaire top, na wekenlange geruchten dat hij zou worden ontslagen.

Zelensky schrijft op X dat hij Zaloezjny donderdag gesproken heeft en hem heeft bedankt voor zijn leiding in de oorlog tegen Rusland de afgelopen twee jaar. Ze hadden het over “vernieuwingen” die nodig zouden zijn bij de leiding van de krijgsmacht. “Dit is het moment voor dergelijke vernieuwing.”

In internationale media werd al langer gespeculeerd dat Zaloezjny zou worden vervangen. Hij zou het niet eens zijn met Zelensky over de strategie voor de oorlog. Het is nog niet duidelijk in welke functie hij nu kan aanblijven in de militaire top.

President Zelensky wil andere koers in de oorlog

De president zegt donderdag dat er nu een "realistisch en gedetailleerd plan voor op het slagveld" moet komen. Hij prijst het Oekraïense leger, omdat het afgelopen jaar is gelukt de controle over het luchtruim te herwinnen. Maar Zelensky is ook kritisch omdat de doelen op de grond niet gehaald zijn. De frontlijn ligt al maanden nagenoeg stil.

Zaloezjny zegt in een eigen verklaring ook dat hij een "belangrijk en ernstig gesprek" heeft gehad met Zelensky en dat er beslissingen zijn genomen over nieuwe tactieken en strategieën in de oorlog. "De taken van 2022 zijn anders dan die van 2024. Daarom moet iedereen veranderen en zich ook aanpassen aan nieuwe werkelijkheden, om ook samen te winnen."

Generaal Syrsky was de commandant van de landstrijdkrachten.

LEES OOK: Oekraïne lijkt het ‘gevecht om munitie’ te verliezen en ziet de Russen veel meer granaten afvuren