De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Duitsland. Hij landde in Berlijn en is daarna ontvangen door president Frank-Walter Steinmeier. Het is het eerste bezoek van de Oekraïense leider aan Duitsland sinds Rusland zijn land binnenviel.

Zelensky bevestigde in de nacht van zaterdag op zondag dat hij was aangekomen in Duitsland. “Al in Berlijn”, schreef hij op Twitter. “Wapens. Groot pakket. Luchtverdediging. Reconstructie. EU. NAVO. Veiligheid”, vervolgde hij in het korte bericht. Duitsland heeft zaterdag zijn grootste wapenpakket voor Oekraïne tot dusver toegezegd. Dat heeft een waarde van 2,7 miljard euro.

Zelensky arriveerde later bij het presidentiële slot Bellevue voor een gesprek met Steinmeier. Daar tekende hij het gastenboek. “In de zwaarste periode in de recente geschiedenis van Oekraïne bleek Duitsland een ware vriend en betrouwbare bondgenoot te zijn”, schreef hij in het Engels. Hij sloot af met de woorden: “Glorie aan Oekraïne. Danke Deutschland.”

De Oekraïense leider is ook ontvangen door bondskanselier Olaf Scholz. De autoriteiten hebben vanwege het bezoek strenge veiligheidsmaatregelen genomen in delen van Berlijn. Zo mogen boten niet in de buurt komen van het Bundeskanzleramt, het kantoor van Scholz. Omwonenden kregen het verzoek niet zonder identiteitsbewijs de deur uit te gaan.

In de loop van de middag krijgt Zelensky in Aken de prestigieuze Karelsprijs toegekend. Die wil hij volgens Duitse media persoonlijk in ontvangst nemen. De prijs wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan mensen die zich inzetten voor de Europese eenheid.

Zelensky bracht zaterdag een bezoek aan Italië. Daar trof hij onder meer premier Giorgia Meloni en paus Franciscus. Hij vloog later in een Duits regeringstoestel naar Berlijn met een escorte van de Duitse luchtmacht.

Lees ook: Rusland wist in april 17,5 vierkante kilometer te veroveren in Oekraïne, een terreinwinst van 0,02% die gepaard ging met forse verliezen