Rusland heeft in april 17,5 vierkante kilometer aan grondgebied in Oekraïne veroverd, blijkt uit een inventarisatie van een Amerikaanse denktank. Tegelijkertijd leed het Russische leger grote verliezen en is het nu in afwachting van een Oekraïens tegenoffensief.

Het Institute for the Study of War, een denktank in Washington, stelt tegenover Insider dat Rusland volgens zijn kaartgegevens op 31 april slechts 17,5 vierkante kilometer aan Oekraïens grondgebied extra onder controle had dan op 1 april. Dat komt neer op een terreinwinst van afgerond 0,02 procent.

Het grondgebied van Oekraïne heeft een omvang van ruim 603.000 vierkante kilometer. Rusland boekte in februari een terreinwinst van 0,04 procent, verklaarde de denktank eerder tegenover Insider, gevolgd door 0,3 procent in maart.

Tegenover deze beperkte terreinwinst staan oplopende verliezen van strijdkrachten en materieel aan Russische zijde.

Zo verklaarde Oekraïne dat op 22 april op één dag 690 Russische militairen zijn gedood. Begin mei liet het Witte Huis weten dat sinds december meer dan twintigduizend Russische strijdkrachten zijn omgekomen bij de oorlog.

De Amerikaanse inlichtingenbaas Avril Haines zei begin mei dat "Russische strijdkrachten worden geconfronteerd met aanzienlijke tekorten aan munitie en mankracht, maar ze blijven mijnenvelden leggen en nieuwe verdedigingsposities voorbereiden in bezet Oekraïens gebied."

Russische offensieven concentreerden zich in april op de Oost-Oekraïense steden Bachmoet, Marinka en Avdiivka. Maar terwijl de Russische strijdkrachten langzaam oprukten in Bachmoet – waar de langste en bloedigste strijd van de invasie plaatsvindt – hebben ze de stad nog niet ingenomen.

Rusland is er ook niet in geslaagd de andere twee steden in te nemen, hoewel het zijn inspanningen onlangs heeft opgevoerd. Mariinka is gereduceerd tot een woestenij, waar geen gebouw heel is gebleven.

Bovendien lijkt Rusland in april een meer defensieve houding te hebben aangenomen, vooruitlopend op het langverwachte Oekraïense tegenoffensief.

Het Britse ministerie van Defensie verklaarde eind april dat Rusland zich concentreerde op de voorbereidingen voor het komende Oekraïense offensief.

Het is echter onduidelijk wanneer dat begint. De Oekraïense premier zei vorige week tegen Sky News dat het offensief van start zal gaan op het "juiste moment, wanneer we absoluut klaar zijn." De Oekraïense onderminister van Defensie voorspelde dat wanneer het begint, "Rusland in paniek zal raken."

LEES OOK: Rusland verliest zijn status als politieke grootmacht en dat biedt extra kansen voor China, volgens rapport van denktank