De drie Duitse broers Samwer proberen als een razende online warenhuizen op te zetten in opkomende markten in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika.

Terwijl de Amerikaanse gigant Amazon vooral investeert in Europa, zoeken de Duitse ondernemers het juist buiten de westerse wereld, signaleert zakenkrant The Wall Street Journal in een reportage.

Hun bedrijf Rocket Internet heeft 3 miljard dollar opgehaald bij investeerders als de Russische miljardair Len Blavatnik , het Zweedse Kinnevik en de Zuidafrikaanse telecomgigant MTN.

Klonen van Amazon  en eBay in opkomende landen

Amazon is gewaarschuwd. De Samwer-broers zijn meesters in het kopiëren van bewezen Amerikaanse internetsuccessen als Ebay, Amazon en Groupon. Ze runnen ook Zalando, een kopie van Amazon-dochter Zappos.

Lees hier Z24’s eerdere profiel: broers schatrijk door kopiëren

Nu hebben ze het oog op landen als Nigeria, Rusland, en Brazilië. Juist in opkomende landen ontbreekt nog concurrentie van grote winkelketens, fysiek en online. Winkelen is er vaak een drama met overvolle markten en verkeerschaos. Met internet in opkomst is e-commerce in theorie een aantrekkelijk alternatief.

Meisjes met iPads en scooterbestellingen

Tegelijkertijd moet Rocket Internet daadwerkelijk de markt 'maken'. Noch leveranciers noch kopers zijn vertrouwd met online winkelen. In Nigeria bijvoorbeeld huurt het bedrijf meisjes in die met iPads de Nigeriaan uitleggen hoe online winkelen werkt. Legers van scooterchauffeurs leveren bestellingen af en rekenen soms cash af, met alle risico's van dien.

Het management ter plekke is jong: Rocket trekt per land afgestudeerden van topuniversiteiten aan, die net hun eerste baan bij een bank of consultancy achter de rug hebben.

Niet alles lukt, zo veel is nu al duidelijk. Rocket Internet heeft zich uit China teruggetrokken en ook een venture in Turkije moest sluiten. Maar er blijven nog markten genoeg over. Zo investeren ze in een modeshop Zalora en een online warenhuis Lazada in Zuidoost-Azië. En in Linio, een Amazon voor Latijns-Amerika. Wereldwijd claimen de broers nu drie miljard dollar omzet.

Rocket Internet is niet bang om te falen. Alleen al in Nigeria probeert het zeven verschillende internetinitiatieven uit, van online shopping tot een online taxi-bemiddelingsbedrijf.

Snelle groei managen

Grote vraag is hoe de drie broers hun wereldwijde imperium nu gaan managen. Ze moeten talloze bordjes in de lucht houden en steeds kiezen of ze initiatieven killen of toch meer tijd geven. Drie miljard dollar is veel geld, maar niet op de schaal van Amazon.

Maar misschien gaat het de broers helemaal niet om een business langdurig in bezit te hebben. Het kan zijn dat ze per markt een lokale dominante partij proberen op te zetten om die vervolgens weer te verkopen aan Ebay of Amazon.

Lees ook:

Amazon: eerst robots in magazijn, dan pas bezorgvliegtuigjes

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl