Nederland is een van de beste landen ter wereld om zaken te doen. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Global Business Complexity Index 2023 (GBCI), die is gepubliceerd door adviesbureau TMF Group, dat bedrijven helpt zaken te doen in andere landen.

Van de 78 landen staat Nederland op de vierde plek, waar het vorig jaar nog op de 22e plek werd gezet.

Voor het samenstellen van de index wordt gekeken naar naar bijna driehonderd factoren die zorgen voor een beter investeringsklimaat en een betere omgeving om zaken te doen. Daarbij gaat het onder meer om wetgeving, belastingen, salarissen en HR-regels.

Uitgangspunt: waar kan je het makkelijkst, zonder veel juridische obstakels of andere uitdagingen, zakendoen?

Volgens TMF is Nederland zeer geschikt “dankzij de flexibiliteit die is ingebakken in de bedrijfscultuur”. In ons land kun je volgens het adviesbureau eenvoudig een bedrijf oprichten of een bestaande bedrijfsstructuur aanpassen. “In Nederland hoeven bestuurders van bedrijven geen ingezetene te zijn en ze kunnen zowel individuen als entiteiten zijn. Het land staat ook bekend om zijn internationale, zeer bekwame beroepsbevolking en de inspanningen om innovatie te bevorderen”, schrijft TMF verder.

Nederland geprezen om innovatie en digitalisering

Als voorbeeld van die innovatie wordt de toepassing van waterstoftechnologie in Nederland benoemd. Andere voordelen die Nederland een fijn land maken om zaken te doen zijn volgens de index de toenemende digitalisering van overheids- en bedrijfsprocessen. “Daarnaast is het land aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders die een beursnotering van hun bedrijf overwegen en uitbreiding naar verschillende markten nastreven”, zo valt er te lezen.

Jurjen Hardeveld, algemeen directeur TMF Nederland wijst in een persverklaring op het feit dat Nederland “zeer internationaal georiënteerd” is.

“Zelfs in moeilijke en onzekere tijden met de wereldwijde pandemie, hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne, is Nederland een stabiel en veerkrachtig land dat buitenlandse investeringen verwelkomt”, zegt Hardeveld. “Het hoge niveau van de Engelse taal in de zakelijke omgeving is een extra reden voor bedrijven om zich hier te vestigen of hun activiteiten uit te breiden”.

Belastingparadijzen in de top 10 voor eenvoudig zakendoen

In de top tien van fijnste landen om zaken te doen staan vier landen die worden gezien als belastingparadijzen: Malta op de 10e plaats, Jersey op de 9e plaats, de Britse Maagdeneilanden op de 6e plaats en de Kaaimaneilanden helemaal bovenaan, als voordeligste plek.

Ook landen als Nieuw-Zeeland (8) en het Verenigd Koninkrijk (7) worden als zeer prettig ervaren. Nederland moet naast de Kaaimaneilanden alleen Curaçao (3) en Denemarken (2) boven zich dulden.

Opvallend is dat in de slechtst presterende landen voornamelijk Europese en Latijns-Amerikaanse landen staan. Hierbij moet benadrukt worden dat TMF 78 landen heeft beoordeeld en een hoop landen dus niet zijn meegenomen voor de ranglijst.

Volgens het adviesbureau is Frankrijk het meest complexe land om zaken te doen, gevolgd door Griekenland en Brazilië. Ook Italië staat hoog op het lijstje van complexe landen, net als grote economieën als Mexico en Turkije.

LEES OOK: Dit zijn de 20 beste luchthavens ter wereld in 2023, volgens passagiers – Schiphol zit er niet bij