Moet je als zzp’er een dure zakelijke rekening hebben?

Niet van de fiscus of de staat, maar veel banken eisen wel dat je als ondernemer een aparte rekening hebt. Heb je een besloten vennootschap, dan ontkom je er bijna niet aan. Gelukkig zijn er tegenwoordig aardig wat goedkope aanbieders.

Veel zzp’ers, zeker ondernemers voor de inkomstenbelasting, doen hun zakelijke betalingen via een privérekening. Daar is op zich niets tegen, behalve dat de bank het liever niet heeft en er dus een kans is dat die je dwingt om een zakelijke rekening te openen.

In het verleden betekende dat meteen weer een forse kostenpost erbij, maar inmiddels zijn er verschillende banken die een goedkoop alternatief voor zzp’ers in de markt hebben gezet.

Knab, SNS en ASN

Op dit moment zijn er drie banken met een aparte zzp-rekening: Knab, SNS en ASN Bank. Knab is de bekendste, vooral ook omdat de Aegon-dochter zich inmiddels in de markt zet als dé bank voor zzp’ers. Dat Knab van alle banken de aantrekkelijkste tarieven heeft, helpt daarbij.

Verder zijn er vooral overeenkomsten tussen de drie rekeningen. Zo zijn ze allemaal bedoeld voor ondernemers die maximaal 1.000 transacties per jaar doen. Kom je bij ASN en SNS boven die grens, dan word je vriendelijk verzocht een andere rekening te openen. Bij Knab kun je dan nog wel doorbankieren, maar betaal je 10 cent per transactie.

Gewone zakelijke rekeningen

Bij de andere banken ben je als zzp'er aangewezen op de 'gewone' zakelijke rekeningen. Voor de meeste zzp'ers zijn dit nogal dure rekeningen. Naast de vaste kosten betaal je vaak ook nog per transactie, voor je pas én om te kunnen internetbankieren. Geen aantrekkelijke optie.

Ben je echter een (online) middenstander, dan zijn dit soort rekeningen vaak wel noodzakelijk omdat je dan boven het transactieplafond uitkomt. Voordeel is dat je met deze rekeningen toegang krijgt tot veel andere diensten: denk aan incasso, accceptgiro, pinverwerking, spoedbetalingen etc.

Vergelijking zzp-rekeningen

De meeste zzp'ers komen echter niet boven de 1.000 transacties uit. Wat is dan de goedkoopste rekening? Job Verberne van zakelijkbankieren.nl zette het voor Business Insider op een rij.

Hij maakte een berekening voor een fictieve zzp'er actief in de zakelijke dienstverlening die per jaar 150 betalingen doet en er 100 ontvangt.

We gingen verder uit van een kaal pakket met wel een bankpas, maar bijvoorbeeld geen creditcard. Ook laten we de extra kosten voor buitenlandse betalingen, acceptgiro's en contante stortingen even buiten beschouwing, evenals de korting die je bij het afsluiten van een rekening krijgt.

Bij Knab, maar ook met de rekeningen van SNS en ASN, heb je een goedkoop alternatief voor de peperdure rekeningen van de grote drie. Opvallend is dat de onlinebank bunq na de prijsverhoging in 2017 ineens een dure bank is voor zzp'ers.

 

LEES OOK: Je bent zzp’er en je wilt een hypotheek – hoe vriendelijk is de bank dan?