PewDiePie strikes back!

In een nieuwe video haalt de YouTube-ster hard uit naar The Wall Street Journal, de zakenkrant die eerder berichtte over antisemitische uitlatingen in filmpjes van PewDiePie. Zowel Disney als YouTube verbraken daarna de banden met de best betaalde YouTuber ter wereld.

De 27-jarige PewDiePie, die in werkelijkheid Felix Kjellberg heet en uit Zweden komt, is beroemd om zijn video’s waarin hij grapjes maakt en schreeuwt terwijl hij aan het gamen is. Zo beroemd zelfs dat hij 53 miljoen abonnees heeft en volgens Forbes in 2016 zo’n 15 miljoen dollar verdiende.

Kjellberg maakte eerder deze week echter een harde landing toen YouTube een tweede seizoen van zijn show op premiumkanaal YouTube Red annuleerde. Ook Maker Studios van Disney trok zich terug uit een joint venture met Kjellberg.

PewDiePie viel in ongenade na berichtgeving in The Wall Street Journal. De krant had Kjellbergs kanaal bekeken en concludeerde dat Kjellberg sinds augustus negen video’s online had gezet die antisemitische grapjes of verwijzingen naar het nazisme bevatten.

Aanval van de media

Kjellberg reageert donderdag furieus. "Het was een aanval van de media om mij in diskrediet te brengen, en om mijn invloed en economische waarde in te perken",  aldus de ster in een YouTube-video.

Volgens Kjellberg past de berichtgeving in een patroon van toenemende vijandigheid ten opzichte van YouTube-sterren. "De media houden over het algemeen niet van ons omdat ze bang voor ons zijn", aldus Kjellberg.

Kjellberg reageert in het bijzonder op één specifieke video die het meest onder vuur kwam te liggen. In de video van 11 januari (die nu offline is gehaald) huurt Kjellberg via freelancewebsite Fiverr twee Indiase mannen in om een bord omhoog te houden met de tekst 'Dood aan alle Joden'.

Via Fiverr kunnen gebruikers freelancers inhuren die voor 5 dollar taken uitvoeren. "Het was mijn bedoeling om te laten zien hoe stom de website is en hoe ver je kunt gaan met 5 dollar", aldus Kjellberg. "Veel mensen vonden de video prachtig, maar veel mensen ook niet. Het is net alsof twee generaties elkaar in de haren vliegen over de vraag of de video oké is of niet."

Geen excuses

Hoewel Kjellberg toegeeft dat de grap te ver ging, biedt hij niet uitvoerig zijn excuses aan. "Ik weet dat ik mensen beledigd heb", is zijn reactie.

Kjellberg neemt het Disney noch YouTube kwalijk dat ze de banden met hem verbroken hebben. Volgens hem zijn ze daartoe gedwongen door de negatieve berichtgeving. Niet alleen annuleerde YouTube Kjellbergs show 'Scare PewDiePie', de site verwijderde de Zweed ook uit haar advertentieprogramma.

Over witte nationalisten die zijn video wél leuk vinden zegt Kjellberg dat hij "'deze haatzaaiende groeperingen op geen enkele manier steunt".

Kjellberg noemt de woedende reacties op zijn filmpjes "krankzinnig".

"Ik ben er nog steeds, ik maak nog steeds video's", aldus de Zweed. "Mooi geprobeerd, Wall Street Journal. Try again mother-------." Dan zet hij zet camera uit.

Bekijk hier de volledige video: