• YouTube heeft de nieuwe videodienst YouTube Shorts aangekondigd.
  • Shorts stelt gebruikers in staat korte pakkende filmpjes te maken van maximaal 15 seconden, vergelijkbaar met video-app TikTok.
  • Deze week wordt er een testversie van Shorts gelanceerd in India, waar TikTok al sinds juni verboden is.
  • Ook Facebook en Snapchat presenteerden vorige maand alternatieven voor TikTok.

YouTube heeft een nieuwe videodienst aangekondigd: YouTube Shorts. De dochteronderneming van Google schreef in een blogpost dat Shorts “een nieuw soort video-ervaring moet bieden voor mensen die met niets meer dan hun mobiele telefoon pakkende korte filmpjes willen maken.”

De filmpjes op Shorts duren maximaal 15 seconden en mensen kunnen met een nieuwe multisegment camera meerdere videoclips bundelen tot één clip. Ook kunnen er filmpjes worden opgenomen met muziek op de achtergrond, net zoals bij TikTok mogelijk is.

Volgens diverse media is er lange tijd gewerkt aan Shorts, maar toen de site The Information daar in april over berichtte wilde Google de komst van denieuwe dienst nog niet bevestigen.  

Er wordt deze week een testversie van Shorts gelanceerd in India. In juni blokkeerde India TikTok samen met tientallen andere apps van Chinese makelij.

De introductie van Shorts komt op het moment dat het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle naar verluidt een deal heeft gesloten met TikTok-eigenaar Bytedance om de "vertrouwde techpartner" van Bytedance te worden in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt TikTok te verbieden vanwege zorgen over het delen van informatie van Amerikaanse gebruikers met China.

Alphabet, het moederbedrijf van Google (en dus ook van YouTube), zou ook interesse hebben gehad in TikTok. Op dit moment draait TikTok op de clouddienst van Google.

YouTube is niet het enige techbedrijf dat een concurrent voor TikTok op de markt brengt. Begin vorige maand lanceerde Facebook Instagram Reels. Ook die dienst stelt gebruikers in staat om korte filmpjes te creëren voor het sociale medium, net als een nieuwe video-toepassing waar Snapchat vorige maand mee kwam.

LEES OOK: De Amerikaanse tak van de Chinese video-app TikTok gaat naar verluidt deels naar Oracle – vraag is of Trump dat ziet zitten