CEO van YouTube Susan Wojcicki kondigde dinsdag een samenwerking aan met online encyclopedie Wikipedia.

De reden? Het bedrijf van Google hoopt zo iets te doen tegen de stroom video’s met valse complottheorieën die het platform tergen.

Dankzij de samenwerking zul je voortaan achtergrondinformatie van Wikipedia zien bij bepaalde video’s op YouTube, zo liet Wojcicki weten tijdens een panelgesprek op het South by Southwest tech- en muziekfestival in Austin, Verenigde Staten.

De baas vertelde niet hoe zwaar het bedrijf op video’s met complottheorieën gaat focussen. Wel haalde ze een video over de maanlanding van 1969 aan, een onderwerp dat vaak wordt aangehaald als het over complottheorieën gaat.

YouTube gaat zich vooral richten op tekstblokjes, die door het bedrijf ook wel 'information cues' worden genoemd, bij de YouTube-video's. In deze tekstblokjes staat informatie van de Wikipedia-pagina over de samenzweringstheorie. Ook wordt er een link ingevoegd naar de volledige pagina met informatie.

Het bedrijf kwam onlangs in opspraak, toen YouTube een discutabele video promootte op zijn 'trending'-pagina. In de video sprak iemand die de schietpartij in een school in Parkland, Texas, had overleefd, later bleek het om een betaalde acteur te gaan.

LEES OOK: Mocht je ‘Mute Site’ van Google Chrome nog niet gebruiken, dan mis je echt wat in je browser