Afgelopen januari begon Google Chrome – de extreem populaire browser van de zoekgigant – met de uitrol van een update die veel nieuwe functies bevat.

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om websites te dempen wanneer ze – vaak irritant – video’s automatisch afspelen.

De updates van Google Chrome bestaan meestal uit het oplossen van bugs en andere noodzakelijke, beveiligingsgerelateerde aanpassingen. Zaken die een miniem verschil maken in hoe je dagelijks browset. Deze update is wat ons betreft een juweeltje.

Als Google Chrome-gebruiker kun je nu met je rechtermuisknop op een tabblad klikken en ‘Geluid van site dempen’ selecteren om ervoor te zorgen dat een website nooit zomaar geluid afspeelt. Je kunt ook op het hangslot aan de linkerkant van de adresbalk klikken, naar beneden naar ‘Geluid’ gaan en ‘blokkeren’ selecteren. Ik kwam erachter dat sites geblokkeerd blijven, ook als je ze in een incognitovenster in je browser bezoekt. Alleen het opruimen van je cache maakt het dempen ongedaan.

Natuurlijk betekent dit wel dat als je een video wél wilt horen, je het geluid van de website dempen moet ‘opheffen’. Dit kun je via dezelfde handelingen doen.

Voordat Google deze optie toevoegde kon je een website wel dempen via de optie ‘mute’, maar deze oplossing was slechts tijdelijk. Als je het tabblad of de browser had gesloten, werden de instellingen teruggezet. Hierdoor moest je er telkens aan denken om de website handmatig te dempen. Soms was het de beste optie om gewoon je hele computer of telefoon op stil te zetten, maar dan kon je niet tegelijkertijd Spotify luisteren.

Als het goed is, moet deze feature al beschikbaar zijn in de browser aangezien het om een automatische update gaat. Wanneer je drie stippen in de rechterbovenhoek van je venster ziet en ze zijn elke kleur behalve grijs, dan weet je dat er een Chrome update in behandeling is. De puntjes kunnen in dat geval groen, rood of oranje kleuren, afhankelijk van hoe lang het geleden is dat je hebt geupdatet.

Lees ook op Business Insider

Ik kan het gebruik van ‘Geluid van site dempen’ ten zeerste aanraden. Bepaalde websites zijn daarmee een stuk minder irritant, waardoor browser in het algemeen een fijnere ervaring wordt.

LEES OOK: De Samsung Galaxy S9 bewijst dat je niet € 1.159 hoeft uit te geven voor een topsmartphone