Een serieuze waarschuwing uit Beijing aan het adres van de separatisten en demonstranten.

Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nepal op zondag verklaarde hij dat elke poging om een wig te drijven tussen China en gebieden waar het land een claim op legt, niet prettig zal eindigen. Hij waarschuwde voor “crushed bodies and shattered bones“, oftewel “verpletterde lichamen en verbrijzelde botten”.

Volgens de Chinese staatsomroep CCTV zei Xi dit tegen zijn Nepalese collega, premier K.P. Sharma Oli.

Volgens andere Chinese staatsmedia zei de Nepalese leider “China volmondig te steunen in het waarborgen van zijn soevereiniteit en territoriale integriteit” en achter Xi’s één-Chinabeleid, te staan. Grondgedachte achter dit beleid is dat China één en ondeelbaar is. Dit impliceert onder meer dat een land als Taiwan gewoon bij China hoort, ondanks dat Taiwan zichzelf de “Republiek China” noemt. “Buitenlandse krachten die denken China te kunnen verdelen, dromen”, zei Xi tegen Oli.

Chinese president maakt zich sterk voor één-China-beleid

Xi is de eerste Chinese president in 22 jaar die buurland Nepal bezoekt. Oli beloofde dat Nepal “anti-Chinese activiteiten vanaf zijn grondgebied niet zal toestaan”, aldus CCTV.

Ondertussen gaan de pro-democratische protesten in Hongkong alweer hun vierde maand in. Wat begon als een protest tegen een wet waarmee inwoners van Hongkong aan China kunnen worden uitgeleverd, is uitgegroeid tot een gewelddadig protest tegen de Chinese invloed in de regio.

Het merendeel van de protesten van de afgelopen 19 weken was vreedzaam, toch botsen groepen demonstranten regelmatig met de politie en worden ordediensten bestookt met bakstenen, paraplu’s en andere voorwerpen.

Maar ook de politie neemt zijn toevlucht tot hardere middelen zoals het gebruik van traangas, rubber kogels, infiltratie door agenten in burger, en massa-arrestaties. Volgens de demonstranten laat de politie georganiseerde bendes aanvallen uitvoeren op forensen.

Ook zondag weer liepen vreedzame betogingen uit de hand, volgens de BBC werden “Beijing-georiënteerde” winkels vernield en werden 27 treinstations lam gelegd.

Lees meer over China: