Kopieermachinefabrikant Xerox ziet af van een vijandige overname van concurrent HP Inc, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De coronacrisis ondermijnt de financiële situatie van Xerox dusdanig dat de stekker getrokken moet worden uit de megadeal.

Xerox probeerde al een hele tijd HP in te lijven en had een vijandig overnamebod van 35 miljard dollar op tafel gelegd.

Een deal zou twee van de grootste namen op het gebied van kantoorapparatuur hebben samengevoegd.

Kopieermachinefabrikant Xerox staakt zijn overnamejacht op computer- en printermaker HP Inc. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Volgens de zakenkrant ondermijnt de coronacrisis de financiële situatie van Xerox dusdanig dat de stekker getrokken moet worden uit de megadeal.

Xerox probeerde al een hele tijd HP in te lijven en had een vijandig overnamebod van 35 miljard dollar op tafel gelegd. Dat was een gedurfde zet, want HP is veel groter dan Xerox.

Een deal zou twee van de grootste namen op het gebied van kantoorapparatuur samenvoegen. Xerox-topman John Visentin stelde eerder dat Xerox en HP met gebundelde krachten meer financiële armslag hebben voor innovatie.

Maar HP bleef de zaak afhouden, waardoor Xerox al bezig was aandeelhouders van zijn overnameprooi direct te benaderen.

De internationale markt voor print- en kopieerapparatuur staat al enige tijd onder druk, door de beweging van bedrijven naar de cloud en andere internetdiensten. HP worstelt al tijden op de markt voor personal computers, benoemde recent een nieuwe topman en snijdt hard in zijn personeelsbestand om kosten te besparen. De printdivisie van de onderneming, momenteel een belangrijke winstbron, ziet de opbrengsten ook afnemen.

HP liet begin maart weten te werken aan een strategisch plan, dat volgens het bedrijf voor aanzienlijke waardecreatie gaat zorgen. Daarnaast werd een beschermingsconstructie opgezet tegen de vijandige toenadering van Xerox en gaat het bedrijf de komende jaren voor 15 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen om zo aandeelhouders te paaien.