Hybride werken is de nieuwe norm. Maar wat behelst dat eigenlijk? Hoe zorg je er als werkgever voor dat je medewerkers blij worden van hun werk en werkomgeving? Veel bedrijven denken te makkelijk over de invoering van hybride werken, zegt organisatiepsycholoog Mark van Vugt in Trouw. Reden voor HP en Business Insider om een helpende hand te bieden. Tijdens het HP Work Happy Event krijgen organisaties oplossingen aangereikt om hun hybride visie en strategie te ontwikkelen én te implementeren.

Gemiddeld brengen we tijdens ons leven zo’n 85.000 uren door op ons werk. Dat is meer dan 30 procent van ons leven. Dan is het belangrijk dat we gelukkig zijn op het werk, betoogt Maartje Wolff in ‘Het Happy Office Manifest’. Werkgeluk maakt ons gezonder, leuker, succesvolle, productiever, innovatiever en creatiever, stelt ze. Ook hybride werken draagt bij aan werkgeluk. Volgens Maartje gaat werkgeluk niet over meer salaris of vers fruit op de afdeling, maar over het creëren van betekenis, voldoening, verbinding en plezier in het werk of dat nu op kantoor of ergens anders is. Op het Work Happy Event vertelt ze over de vier pijlers van een positieve werkcultuur.

Fabels ontkracht

Als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat aanwezigheid op kantoor geen vereiste is voor productiviteit en efficiëntie. Hoewel er al jaren gesproken werd over digitalisering en hybride werken, heeft de pandemie deze ontwikkeling pas echt versneld. Daardoor hebben veel mensen kunnen proeven van het genot en gemak van werken op afstand. En dat bevalt de meesten prima; zo wil 70 procent van de FNV-leden niet meer permanent terug naar kantoor. Toch zijn er ook grote verschillen in de wensen en behoeftes van mensen, waar je als werkgever beter niet te makkelijk aan voorbij gaat. Wanneer bedrijven te makkelijk denken over hybride werken, lopen we het risico dat deze innovatie – zoals organisatiepsycholoog Mark van Vugt in een artikel in Trouw stelt – in de kiem wordt gesmoord door kortzichtigheid en half werk.

Doordat er tegenwoordig zoveel informatie over hybride werken beschikbaar is, is het lastig om als organisatie door de bomen het bos nog te zien. Wat werkt voor jouw bedrijf en hoe richt je dat in? Hoe zorg je ervoor dat je beleid opstelt dat niemand tekort doet in jouw organisatie? En hoe voorkom je dat je werknemers overbelast raken doordat ze – door alle digitale mogelijkheden van tegenwoordig – continu ‘aan’ staan? Neuropsycholoog Mark Tigchelaar ontkracht op het event verschillende fabels op het gebied van hybride werken en deelt oplossingen die bedrijven kunnen inzetten zodat op zelfs de meest chaotische dagen werknemers hun werk gedaan kunnen krijgen.

Volledig remote

Beleid en afspraken rondom hybride werken zijn natuurlijk belangrijk, maar net zo cruciaal is het uitrusten van je werknemers met de juiste apparatuur en oplossingen om hun werk ‘anywhere’ en ‘any time’ te kunnen doen. Op een veilige manier. Want daar ligt eveneens een grote uitdaging voor organisaties nu hun werknemers niet meer standaard binnen de veiligheid van hun firewalls werken, maar ook inloggen vanaf onbeveiligde wifi-netwerken of met een laptop waar de kinderen ’s avonds naar hartenlust op gamen. Michiel Meyer, oprichter van het relatief jonge Workwize, helpt grote organisaties zoals Netflix en Douwe Egberts het werkgeluk van hun medewerkers te verhogen door het leveren van de juiste tools en producten om op afstand te werken. Hij deelt op het Work Happy Event ook hoe zijn eigen organisatie volledig remote werkt.

Onmogelijke mogelijk maken

Iedereen realiseert zich dat hybride werken de wereld op zijn kop heeft gezet. Dat biedt bedrijven nieuwe mogelijkheden – maar tegelijkertijd ook nieuwe uitdagingen. De werknemer als persoon wordt steeds belangrijker. In een arbeidsmarkt waar de tekorten oplopen, is werkgeluk een belangrijke onderscheidende factor geworden. De mogelijkheid om op afstand te kunnen werken – of dat nu thuis is, in een rijdende trein, het plaatselijke café of een hutje op de hei – is een belangrijke factor in het werkgeluk van mensen. Dat stelt ook nieuwe, soms haast onmogelijke, eisen aan de IT-omgeving bij bedrijven. Met innovaties als Dragonfly en HP AnyWare brengt HP het onmogelijke binnen handbereik.

Wil je concrete handvatten, lessen en oplossingen krijgen om hybride werken binnen jouw organisatie op een verantwoorde manier te verankeren? Meld je dan nú aan voor het HP Work Happy Event op 27 september bij Strandzuid in Amsterdam.